Noile reguli ale UE vor permite folosirea polimerilor fără verificări - avertisment al experților
Noile norme privind substanțele chimice, care vor fi dezbătute de UE săptămâna aceasta, ar permite utilizarea majorității polimerilor fără alte verificări, în ciuda îngrijorărilor cu privire la posibilele efecte negative viitoare, potrivit unui grup de 19 oameni de știință care au scris Comisiei Europene în legătură cu această problemă, transmite The Guardian.
Doar aproximativ 6% din aproximativ 200,000 de polimeri ar necesita verificări de siguranță extinse în cadrul propunerilor discutate ca parte a reglementărilor programului european REACH în domeniul produselor chimice.
Biroul European de Mediu a declarat că printre excepțiile de la controalele de siguranță se numără polistirenul, un material polimeric care s-a demonstrat că provoacă inflamații ale plămânilor la șobolani; poliacrilamida, utilizată în tratarea apelor uzate, a adezivilor și a ambalajelor alimentare, care se pot degrada din cauza acrilamidei, o substanță care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon și se regăsește cu precădere în preparatele de patiserie, în cafea, dar și în preparatele cu cartofi, precum cartofii prajiti și chipsurile. De asemenea, printre polimerii exceptați de controale se mai numără poliesteri utilizați în textile, care sunt surse de microplastice, dar și poliolefinele, care reprezintă, de asemenea, o sursă de microplastice.
Un raport al Comisiei Europene a concluzionat că unele materiale plastice ar putea avea efecte nocive dacă nu sunt controlate.
Executivul comunitar a declarat că propunerile se află într-un stadiu incipient și că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână. Un purtător de cuvânt al Comisiei a spus: „În cadrul acestei întâlniri se vor discuta unele aspecte tehnice ale modului de înregistrare a polimerilor, dar nu se va discuta rezultatul final al modului în care polimerii vor fi înregistrați și nu există încă un proiect de regulament disponibil. Am văzut publicația IPCP (scrisoarea semnată de cei 19 oameni de știință) și, în măsura în care va fi posibil, vom lua în considerare îngrijorările ridicate în timp ce vom avansa propunerea noastră. Deoarece propunerea Comisiei Europene pentru înregistrarea polimerilor nu este încă finalizată, nu putem dezvălui informații suplimentare sau să comentăm numărul estimat de polimeri care trebuie înregistrați”.
Bethanie Carney Almroth, profesor asociat de ecotoxicologie la Universitatea din Gothenburg din Suedia și unul dintre semnatarii scrisorii, a declarat: „Scopul principal al procesului (UE) ar trebui să fie asigurarea unui nivel ridicat în vederea protecției oamenilor și a sănătății mediului. Principala noastră îngrijorare este legată de lipsa de date și lipsa de transparență. Nu există suficiente date pentru a asigura siguranța a mii de polimeri în producție, chiar dacă toxicitatea nu a fost încă demonstrată.”
E mai spune că autoritățile de reglementare ar trebui să respecte principiul precauției, conform căruia noile substanțe nu ar trebui să fie considerate inofensive, dar sarcina ar trebui să revină producătorilor pentru a demonstra că sunt sigure.
„Utilizarea plasticului este omniprezentă, iar [termenul] polimerii nu se referă doar la materialele produse din plastic, cu include mult mai multe tipuri de produse utilizate în numeroasele aplicații din întreaga societate. Deci, problema expunerii este semnificativă și nu trebuie să fie neglijată. Există studii care indică faptul că unii polimeri sau monomerii/oligomerii lor pot provoca efecte negative asupra sănătății umane, inclusiv perturbarea hormonilor și efecte cancerigene. Există date care arată că aceste efecte pot apărea în organismele din mediu”, mai spune profesoara Bethanie Carney Almroth.
Citește și: "Ucigașul tăcut" care face anual 400.000 de victime. Medic: Putem evita substanțele toxice din alimente, dar pe cele din aer nu
La rândul său, Ksenia Groh, un alt semnatar al scrisorii, care este lider al grupului de bioanaliză în cadrul Eawag, Institutul Federal Elvețian de Știință și Tehnologie Acvatică, a declarat: „Datele despre riscurile unor polimeri specifici sunt rare până la inexistente. Până în prezent, nu a fost efectuată o colectare transparentă și cuprinzătoare de date privind siguranța tuturor polimerilor. Absența datelor, însă, nu este egală cu absența prejudiciului. Înseamnă doar că nu știm". Acesta mai spune că nu publicul, guvernul, consumatorii sau oamenii de știință ar trebui să furnizeze aceste date, ci producătorul înșiși.
Dolores Romano, director interimar pentru politica în domeniul produselor chimice în cadrul Biroului European pentru Mediu, a declarat că gradul tot mai mare de răspândire a microplasticelor în mediu indică faptul că polimerii ar putea acum să-și găsească drumul către corpurile noastre în moduri mai dăunătoare decât au anticipat autoritățile de reglementare.
„Poluarea cu polimeri este scăpată de sub control. Suntem expuși zilnic, deoarece polimerii sunt folosiți în plastic, textile, produse de curățat și chiar cosmetice. Obișnuiam să ne gândim că poluarea cu plastic reprezintă un volum mare de gunoi în mediul înconjurător. Acum știm că această poluare se descompune într-un vast nor de microplastice și nanoplastice care contaminează pământul, apa și aerul, ajungând apoi în corpurile noastre”, a atenționat Dolores Romano, care a cerut Comisiei europene să acționeze în această privință.
Dolores Romano, acuză industria materialelor plastice că încearcă să blocheze normele mai cuprinzătoare din UE în această privință, spunând: „Industria deturnează o portunitate unică în zece ani de a sonda polimeri și de a partaja aceste informații. Nu ne putem permite să închidem ochii la o problemă ân creștere pentru încă un deceniu.”
Editor : Marco Badea
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News