Comisia Europeană lucrează la un nou cadru legal care va permite transferul datelor cetăţenilor UE către SUA

Data publicării:
tehnician supravegheaza cabluri submarine
Transferul de date personale din UE către SUA a fost subiectul mai multor procese în justiție. Foto: Profimedia

Comisia Europeană a început marţi procedura pentru un nou cadru legal care va permite transferul datelor personale ale cetăţenilor Uniunii Europene către Statele Unite. Inițiativa vine după ce preşedintele american Joe Biden a semnat în octombrie un ordin care prevede garanţii pentru limitarea accesului agenţiilor de informaţii ale SUA la aceste date culese în Europa şi procesate peste Atlantic.

Cele două mecanisme instituite anterior pentru a permite companiilor să transfere datele personale ale europenilor spre Statele Unite fuseseră invalidate de justiţia europeană din cauza temerilor legate de programele de supraveghere americane.

În martie, Joe Biden şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat că au ajuns la un acord de principiu privind un nou cadru.

„Măsuri solide de protecţie sunt de acum în vigoare în Statele Unite pentru a permite transferul sigur de date personale de o parte şi de alta a Atlanticului”, a apreciat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, care a purtat negocieri timp de peste un an cu ministrul comerţului al SUA, Gina Raimondo.

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jurova, a afirmat că noul cadru este „benefic pentru companii şi va întări cooperarea transatlantică”, potrivit dpa, prelaută de Agerpres.

Această „decizie de adecvare” - ce stabileşte că un stat terţ asigură un nivel de protecţie adecvat datelor cu caracter personal - mai trebuie să primească avizul Comitetului European pentru Protecţia Datelor (EDPB), al Parlamentului European şi aprobarea statelor membre ale UE.

Urmează o nouă contestare în justiție?

Noua decizia are toate şansele să fie contestată din nou în justiţie, a reacţionat Max Schrems, jurist austriac şi activist pentru respectarea vieţii private, iniţiatorul recursurilor precedente în faţa Curţii de Justiţie a UE.

„Vom analiza proiectul de decizie în detaliu în zilele următoare, (dar) având în vedere că el are la bază ordinul (american) pe care îl cunoaştem, nu văd cum ar putea să scape de un recurs în faţa Curţii de Justiţie” a UE, a declarat Schrems. Organizaţia neguvernamentală pe care o conduce, NOYB, a apreciat ca „minime” modificările aduse de ordinul american.

În schimb, asociaţia CCIA, care reprezintă industria tehnologiei informaţiilor, a salutat decizia Comisiei.

„Îndemnăm toate statele membre ale UE să o aprobe fără întârziere, spre a restabili o securitate juridică pentru companiile de o parte şi de alta a Atlanticului”, a declarat Alexandre Roure, director de politică publică al CCIA Europe.

După invalidarea mecanismului precedent, „Privacy Shield”, în iulie 2020, giganţii internetului precum Facebook sau Google au apelat, pentru a transfera datele, la „clauzele contractuale tip” (SCC), care oferă mai puţine garanţii juridice şi fac obiectul a numeroase recursuri ale NOYB.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
EXCLUSIV Casa de Pensii anunță cum îndreaptă greșelile din recalcularea pensiilor. Dăm banii înapoi!
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Le président de la République française Emmanuel Macron lors de la séance solennelle de présentation de la neuvième édition du dictionnaire de l'Académie française sous la coupole de l'Institut à Paris
Noul dicționar al limbii franceze include „neologisme” precum „saună” ori „soda”. De ce nu apar cuvintele...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului