Comisia Europeană a autorizat un prim tratament pentru coronavirus, după o evaluare într-o perioadă "excepțional de scurtă"

Data publicării:
remdesivir
Flacoane de remdesivir. Foto: Gilead.com

Comisia Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru medicamentul Remdesivir, care devine astfel primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul împotriva COVID-19.

Autorizarea, în cadrul unei proceduri accelerate, survine unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), urmată de o aprobare din partea statelor membre.

„Protecția sănătății publice este o prioritate-cheie a CE și, ca atare, datele privind Remdesivir au fost evaluate într-un interval de timp excepțional de scurt prin intermediul unei proceduri de examinare continuă, o abordare utilizată de EMA în situații de urgență în materie de sănătate publică pentru a evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile”, a arătat CE, citată de Mediafax.

Acest lucru a permis acordarea rapidă a autorizației în contextul crizei provocate de coronavirus, în termen de o săptămână de la recomandarea EMA, în comparație cu termenul obișnuit de 67 de zile.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că autorizarea unui prim medicament pentru a trata COVID-19 reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva noului coronavirus.

Acordăm această autorizație la mai puțin de o lună de la depunerea cererii, dovadă clară a hotărârii UE de a răspunde rapid de fiecare dată când tratamente noi devin disponibile. Nu vom precupeți niciun efort pentru a asigura tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului”, a spus Kyriakides.

Medicamentul autorizat Remdesivir dispune acum de o autorizație de introducere pe piață condiționată, unul dintre mecanismele de reglementare ale UE create pentru a facilita accesul rapid la medicamente care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute, inclusiv la cele pentru situații de urgență ca răspuns la amenințări la adresa sănătății publice, cum ar fi actuala pandemie.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri