Comisia de la Veneţia se arată extrem de îngrijorată de actuala criză constituţională din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova, în opoziţie cu preşedinta Maia Sandu, doreşte revocarea judecătorilor Curţii Constituţionale. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de actuala situaţie din Republica Moldova unde parlamentul a votat declaraţia socialiştilor privind uzurparea puterii de către Curtea Constituţională, se arată într-un comunicat al Comisiei, informează Agerpres.

„Sunt extrem de alarmat de situaţia actuală din Republica Moldova”, a afirmat Gianni Buquicchio.

„Fac apel la toate instituţiile statului să dea dovadă de reţinere, să se angajeze în dialog şi să dezamorseze această situaţie îngrijorătoare pentru a garanta funcţionarea Constituţiei Republicii Moldova, pe care o merită poporul moldovean, mai ales atunci când se confruntă cu actuala criză sanitară şi economică”, a adăugat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Comisia de la Veneţia a subliniat în repetate rânduri că „a ignora o decizie a Curţii Constituţionale înseamnă a ignora Constituţia şi puterea constituantă, care a atribuit Curţii Constituţionale competenţa de a asigura supremaţia Constituţiei. Parlamentul şi executivul trebuie să respecte rolul Curţii Constituţionale în calitate de gardian al Constituţiei, chiar dacă nu sunt mulţumiţi de o decizie sau consideră că Curtea a comis o greşeală”.

Partidele pro-ruse din parlamentul moldovean încearcă revocarea unor judecători ai Curţii Constituţionale

Gianni Buquicchio a adăugat că în Constituţia Republicii Moldova nu este prevăzut votul de neîncredere pentru judecătorii Curţii Constituţionale, aşa cum s-a spus deja în legătură cu o anterioară tentativă nereuşită a Parlamentul Moldovei de a introduce posibilitatea revocării judecătorilor constituţionali pentru lipsă de încredere din partea Parlamentului.

„O decizie a Curţii Constituţionale care nu satisface puterile legislativă sau executivă nu constituie un abuz de putere sau o decizie arbitrară. Faptul de a vota în favoarea unei decizii nepopulare a Curţii nu constituie o încălcare a jurământului depus de judecătorii constituţionali. Acest jurământ nu a fost depus în beneficiul majorităţii politice a momentului. Este un jurământ de susţinere a Constituţiei, chiar dacă înseamnă dezamăgirea majorităţii respective", a scris Comisia.

O nouă criză constituțională și politică a erupt în Republica Moldova în contextul în care țara părea că se apropie de declanșarea alegerilor anticipate.

Majoritatea parlamentară din legislativul moldovean, formată din partide pro-ruse, în opoziție cu președinta Maia Sandu, a încercat revocarea din funcție a mai multor judecători de la Curtea Constituțională a Moldovei, deși aceștia nu pot fi demiși sau schimbați din funcție, conform Constituției țării.

Partidul Acțiune și Solidarite, principalul partid de opoziție, susține că decizia votată de majoritatea formată din Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Partidul Șor și aliații acestora, nu are valoare juridică și nu schimbă decizia adoptată anterior de CCM privind posibilitatea de dizolvare a actualului parlament.

Preşedinta Maia Sandu a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Securitate al ţării.

„Fac apel la Parlamentul Republicii Moldova să abroge declaraţia şi deciziile sale neconstituţionale şi să respecte deciziile trecute şi viitoare ale Curţii Constituţionale, chiar şi atunci când nu este de acord cu acestea", a mai scris preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri