Comandanții ucraineni se plâng că mulți dintre noii recruți nici nu știu să tragă cu arma. „Vor fi trimiși la moarte sigură”

Data publicării:
soldați ucraineni cu un mortier
Militari pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Ucraina se pregătește să mobilizeze zeci de mii de oameni pe front pentru a face față atacurilor tot mai puternice ale armatei ruse, dar comandanții ucraineni din prima linie spun că se așteaptă ca majoritatea noilor recruți să fie slab pregătiți – sau deloc – pentru luptă, potrivit Washington Post.

Comandanții ucraineni se plâng de mult timp recruții nu sunt bine pregătiți în centrele de antrenament. Dar armata ucraineană are nevoie urgentă de noi soldați. Chiar și cu noua lege a mobilizării, care extinde grupul de bărbați eligibili pentru armată, un aflux de recruți va ajunge pe front abia în câteva luni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat luna trecută și o lege care permite unor deținuți intre în armată în schimbul eliberării condiționate, copiind o tactică a Rusiei care a adus mii de oameni în plus în luptă, dar a eliberat și criminali periculoși înapoi în societate.

Între timp, comandanții ucraineni redistribuie soldați din poziții din spatele frontului către unități de luptă din primele linii. Dar mulți dintre aceștia sunt atât de slab pregătiți, încât e nevoie uneori de săptămâni întregi pentru a-i învăța lucruri de bază, cum ar fi cum să tragă cu arma.

„Avem cazuri de oameni care nici măcar nu știau cum să dezasambleze și să asambleze o armă”, spune un comandant adjunct de batalion în vârstă de 28 de ani din Brigada Mecanizată 97, identificat cu indicativul Schmidt.

El a povestit că și-a petrecut prima săptămână cu soldații transferați din spatele frontului doar învățându-i să tragă cu arma, înainte de a trece la sarcini mai complexe. În câteva săptămâni, acești soldați ar putea fi trimiși să lupte în apropierea orașului asediat Ceasiv Iar, unde forțele ruse au înaintat în ultima vreme.

„Pierdem mult timp aici cu antrenamentul de bază. Dacă, Doamne ferește, va exista o străpungere a frontului în apropiere de Ceasiv Iar și soldații nu știu lucruri de bază, vor fi trimiși la moarte sigură acolo”, spune Schmidt.

Comandanții din prima linie se bucură, în principiu, de sosirea unor noi soldați, pentru că multe unități nu au mai primit de mult timp întăriri. Doar că mulți dintre acești nou-sosiți sunt slab pregătiți.

Iar acest lucru îl recunosc și soldații. Până acum o lună, sarcina unui militar cu indicativul Val a fost să păzească un pod din sudul regiunii Odesa. A făcut acest lucru de când s-a înrolat, în urmă cu mai bine de doi ani.

Dar în 30 aprilie, Val a fost anunțat că va fi transferat în unitățile de luptă. În termen de 24 de ore, a fost repartizat în Brigada 93 și i s-a ordonat să meargă în estul regiunii Donețk.

Este înfricoșător. Nimeni nu era cu adevărat pregătit”, a spus bărbatul de 31 de ani.

Ceea ce se predă în centrele de instrucție din Ucraina „este o mare prostie”, a spus un alt soldat, al cărui indicativ este Chirva.

Totul se învață pe front”, spune el.

Iar instructorii le dau dreptate. Un ofițer care a petrecut mai mult de un an antrenând noi soldați la una dintre unitățile de pregătire din Ucraina a povestit că că centrele de instrucție primesc puțină muniție, deoarece aceasta este păstrată pentru trupele pe câmpul de luptă. Asta înseamnă că recruții nu au cum să capete experiență la trasul cu arma sau aruncarea de grenade.

„Nu avem un sistem de instruire adecvat”, a mai spus ofițerul, care a vorbit sub protecția anonimatului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri