Șeful marinei americane a apărat planurile de a renunța la nouă nave militare noi în următorul an fiscal cu toate că SUA se străduiește să facă față flotei în continuă expansiune a Chinei și admite că acestea nu sunt pregătite pentru războiul modern, informează CNN.
Trei dintre navele militare americane asemănătoare cu corvetele care ar putea fi scoase din funcțiune au mai puțin de trei ani de activitate. Șeful operațiunilor navale, amiralul Michael Gilday, a spus miercuri că navele antisubmarin nu își pot îndeplini misiunea principală.
Cele mai noi nave au început să fie folosite de forțele navale americane în 2019, ceea ce înseamnă că urmează să fie retrase după doar trei ani de activitate. Marina americană plănuiește să mai retragă și alte șase corvete din clasa Freedom, care diferă de trimaranele din clasa Independence.
Dezafectarea navelor ar disponibiliza în jur de 391 de milioane de dolari din bugetul marinei SUA. Se va recupera, însă, doar o fracțiune a costului total al celor nouă corvete pentru care s-a cheltuit 3,2 miliarde de dolari.
Sistemul de luptă antisubmarin „nu este satisfăcător”
„Refuz să mai dau un dolar în plus pentru un sistem care nu ar fi capabil să urmărească un submarin de înaltă tehnologie în condițiile din prezent”, a declarat Gilday în fața Comitetului Serviciilor Armate din Camera Reprezentanților.
Gilday a spus că motivul principal pentru retragerea timpurie a corvetelor este că sistemul de luptă antisubmarin utilizat de aceste nave „nu este satisfăcător din punct de vedere tehnic”.
Decizia reprezintă o admitere rușinoasă a faptului că cele mai noi nave militare ale Statelor Unite nu sunt pregătite pentru un război modern.
Reducerea numărului de nave din dotarea marinei SUA va fi o decizie cu atât mai dificilă cu cât congresmenii sunt tot mai îngrijorați de creșterea rapidă a numărului de nave din flota chineză care a depășit-o de câțiva ani pe cea americană.
Corvetele americane se confruntă de mai mult timp cu probleme legate de apariția repetată a avariilor și capacitatea limitată a armamentului.
Navele au fost proiectate pentru a contracara activitățile flotei chineze
Navele au fost proiectate pentru a contracara eforturile Chinei în ape mai puțin adânci precum în Marea Chinei de Sud, însă faptul că atât de multe din ele ar putea deja ajunge la fier vechi pare să fie o recunoaștere a marinei americane că navele foarte scumpe nu s-au ridicat la așteptări.
„Nu le putem folosi, în primul rând, pentru că nu sunt pregătite să facă nimic și, în al doilea rând, când sunt pregătite, oricum se strică”, a spus congresmenul Adam Smith, președinte al Comitetului Serviciilor Armate.
„Sunt incredibil de scumpe și nu au capacitățile pe care le așteptam”, a explicat Smith. „Așa că, oricât de noi ar fi, sunt mulți bani de cheltuit și nu obținem nimic.”
„Cu marina Chinei care va avea 460 de nave până în 2030, erorile neforțate comise în timpul construcției de nave ale Marinei, precum corveta, trebuie să înceteze”, a spus senatorul Jim Inhofe. „Programele care pot să îmbunătățească și să mărească flota noastră trebuie să fie prioritare.”
Marina americană plănuiește să mai scoată din uz alte două nave din clasa Independence în anul fiscal 2024.
În același timp, forțele navale ale Statelor Unite dezvoltă o nouă clasă de nave mult mai bine echipate pentru a răspunde provocărilor armatei chineze care este în plină expansiune și să contracareze pericolul reprezentat de Rusia.