Guvernul Ciprului a anulat luni paşapoartele UE ale întregii conduceri politice a aşa-numitei "Republici Turce a Ciprului de Nord" (RTCN), entitate recunoscută doar de către Turcia. Relaţiile dintre ciprioţii turci şi Republica Cipru, stat membru UE, s-au deteriorat după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a pronunţat pentru o soluţie cu două state în insula din Marea Mediterană, propunere respinsă de UE.
"Acţiunile lor subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Cipru", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Marios Pelekanos, potrivit DPA, preluată de Agerpres.
Decizia este legată de tensiunile recente din insula divizată. Printre cei vizaţi de măsură se află liderul politic al RTCN, Ersin Tatar.
Relaţiile dintre ciprioţii turci şi Republica Cipru, care este membră a Uniunii Europene, s-au deteriorat dramatic după ce în luna iulie preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a pronunţat pentru o soluţie cu două state la problema cipriotă, propunere respinsă de UE.
De asemenea, Erdogan s-a declarat favorabil unui proiect de redeschidere a fostei staţiuni balneare Varosha, părăsită de locuitorii ei în 1974 şi înconjurată cu sârmă ghimpată de armata turcă. Anunţul său a fost condamnat dur de Consiliul de Securitate al ONU şi de Uniunea Europeană.
Potrivit guvernului de la Nicosia, aproximativ 100.000 de ciprioţi turci au obţinut paşapoarte ale Republicii Cipru după divizarea insulei, în 1974. Paşapoartele respective permit circulaţia liberă în UE şi în majoritatea celorlalte ţări din lume.
Cipru este divizat după invadarea treimii sale de nord de către Turcia în 1974 între Republica Cipru - membră a Uniunii Europene - care îşi exercită autoritatea în sud, şi RTCN, autoproclamată în 1983 şi recunoscută doar de Ankara.
Editor : B.P.