Cine sunt „prietenii buni” ai lui Putin din SUA, care sabotează eforturile de susținere a Ucrainei (Financial Times)

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Putin se poate folosi de o armată tot mai curajoasă de simpatizanți americani pentru a-i veni în ajutor. Foto: Profimedia Images

Există foarte puține cazuri de schimbări strategice mai extreme și abrupte decât cea a politicii externe a Statelor Unite cu privire la Ucraina. Cu un an în urmă, se punea problema dezmembrării Rusiei și a aducerii lui Vladimir Putin în fața tribunalului internațional ca să fie tras la răspundere pentru crime de război. Astăzi, în timp ce Congresul nu se poate pune de acord în privința sprijinului pentru Ucraina, Washingtonul se pregătește pentru colapsul Europei de Vest, scrie Financial Times.

O evaluare obiectivă a situației din Ucraina ne spune că războiul terestru va merge în favoarea lui Putin dacă Occidentul nu continuă să sprijine armata ucraineană. Joe Biden are două obiective în Ucraina: să le permită ucrainenilor să se apere și să evite situația în care America este atrasă într-un război cu Rusia.

Biden a supraestimat liniile roșii ale lui Putin încă de la începutul conflictului și, ca atare, Ucraina este nevoită în continuare să se apere cu o mână legată la spate.

Putin exploatează acum așa-numita oboseală resimțită de America în privința războiului din Ucraina pentru a-i scoate din joc Kievului și cealaltă „mână”. Dictatorul rus se poate folosi de o armată tot mai curajoasă de simpatizanți americani pentru a-i veni în ajutor.

Printre aceștia se numără înstărita Heritage Foundation, care era cândva cunoscută ca fiind conservatoare, deși acum ar fi mai corectă descrierea de populistă de extremă dreapta. Heritage l-a îmbrățișat pe Viktor Orban al Ungariei, care încearcă în mod deschis să îi convingă pe republicani să blocheze ajutorul militar pentru Ucraina.

Această tactică s-ar putea să funcționeze pe termen scurt. Republicanii se împart în suporteri înrăiți ai Ucrainei și grupul izolaționiștilor și al putiniștilor.

JD Vance, un senator din Ohio, reprezintă o combinație între cele două grupuri. „Sunt unii oameni în acest oraș care spun că trebuie să tăiem ajutorul social și să îi aruncăm pe bunicii noștri în sărăcie. De ce? Ca unul dintre miniștri lui Zelenski să își poată cumpăra un iaht mai mare?” a spus Vance săptămâna aceasta.

Adevărul este că majoritatea fondurilor americane destinate susținerii Ucrainei se întoarce tot în economia Statelor Unite, iar banii care ajung la Kiev sub forma sprijinului financiar sunt monitorizați cu atenție.

Biden Meets Zelenskyy of Ukraine
Republicanii din Congresul american îi pun bețe în roate lui Joe Biden și blochează fondurile destinate Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Cine controlează Ucraina controlează Eurasia

Alții critică faptul că susținerea Ucrainei epuizează fondurile destinate Taiwanului, însă în realitate adevărul este întocmai invers.

China și Rusia au un parteneriat „fără limite” prin care își propun să slăbească America. Cel mai eficient mod de a face asta este printr-o victorie rusească în Ucraina. Această înfrângere ar demoraliza NATO și ar arunca grânarul Europei în poala Rusiei.

După cum au spus mulți strategi militari de mai bine de un secol, cine controlează Ucraina controlează Eurasia. Fiecare sistem de artilerie pe care America îl trimite în Ucraina este încă un motiv pentru China să se gândească de două ori înainte să atace Taiwan.

Și atunci de ce joacă simpatizanții lui Putin un rol atât de important în partidul Republican? Pentru că Putin este inamicul lui Biden și inamicul inamicului meu este prietenul meu. Nu este cu nimic mai complicat de atât.

Există și adevărați susținători ai lui Putin în extrema dreaptă din America, dar cei mai mulți dintre politicienii care fac jocul liderului de la Kremlin nu sunt decât niște oportuniști fără scrupule, cum este și Donald Trump. Orice îi face rău lui Biden este bun pentru ei. Înfrângerea Ucrainei ar fi deci bună pentru republicani.

Conflictele interne din America îi oferă lui Putin un atu în fața lui Biden, care amenință să răstoarne avantajul uriaș pe care Statelor Unite îl au în fața Rusiei.

Economia americană este de peste 13 ori mai mare decât cea a Rusiei. SUA controlează moneda de rezervă a lumii și are un avantaj tehnologic decisiv. Spre deosebire de Rusia, America are zeci de aliați.

Totuși, toate acestea nu vor ajuta cu nimic dacă Putin poate să profite de conflictele politice interne din America. Biden nu are la dispoziție un instrument similar în Rusia pe care să îl folosească împotriva lui Putin. Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut membru al opoziției din Rusia, a dispărut recent cu toate că se afla la închisoare.

Russia Putin Press Conference
Conflictele politice interne din America îi oferă lui Putin un atu în fața lui Biden, ce amenință să răstoarne avantajul economic uriaș pe care Statelor Unite îl au în fața Rusiei. Foto: Profimedia Images

Biden are două căi clare de a-l bloca pe Putin

Prima cale pe care Biden o are la dispoziție este să obțină cele 60 de miliarde de dolari de care are nevoie de la Congres.

Republicanii insistă să lege ajutorul pentru Ucraina cu obținerea mult mai multor fonduri pentru întărirea securității la graniță și o înăsprire drastică a regulilor pentru obținerea azilului politic în America.

Unii republicani chiar își doresc aceste lucruri; alții se folosesc doar de acest pretext pentru a bloca ajutorul pentru Ucraina. Ar trebui totuși să existe destui republicani în primul grup pentru ca Biden să ajungă la o înțelegere care să satisfacă ambele părți.

A doua cale pentru Biden este să elimine restricțiile impuse Ucrainei în privința folosirii artileriei și avioanelor livrate de America. Astfel, Ucraina ar trebui să aibă capacitatea de a lovi ținte din interiorul teritoriului Rusiei.

Este imposibil să câștigi un război – sau să produci destule pagube încât să ajungi la o înțelegere favorabilă – dacă ești limitat la a te lupta cu invadatorul pe propriul tău teritoriu.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei