Cine îi ajută să supraviețuiască pe refugiații care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană?

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu un scotch in mana, o punga infata si rafturi cu cutii de carton in lateral
Jasmina Husidic, funcționar într-o instituție a statului în Bosnia, se transformă după program într-un voluntar care încearcă, uneori cu riscuri, să-i ajute pe refugiați Foto: captură vdeo Digi24

Mii de oameni sunt blocaţi în Bosnia. Mulți înfruntă gerul în tabere improvizate şi în noroi. De aici speră să treacă frontiera în Croaţia, stat al Uniunii Europene. Unii dintre refugiaţi trăiesc în pădurile de lângă orăşelul Velika Kladusa, la o aruncătură de băţ de destinația lor finală, Uniunea Europeană. Sunt oameni care nu vor să renunţe tocmai acum, după ce au parcurs un drum lung și periculos. Dar nici trecerea frontierei nu este un lucru uşor, fiindcă unii sunt trimişi înapoi peste graniţă, uneori cu brutalitate. Bosniaci precum Jasmina Husidic încearcă să-i ajute cum pot şi chiar sunt dispuși să-și asume unele riscuri. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

O tabără ilegală de refugiați lângă orașul Velika Kladuša, din nordul Bosniei. Abdullah, un palestinian, s-a întors aici după ce a fost deportat din Croația de poliția de frontieră.

Jasmina Husidic, voluntar: Unde te-au deportat?

Abdullah: În locul ăsta.

Jasmina Husidic are 49 de ani și este voluntar într-o organizație umanitară. L-a întâlnit pe Abdullah în timpul turelor sale de seară. Acum, încearcă să-l ajute cu lucruri de primă necesitate.

„Am un cort aici, dar nu am un sac de dormit” - spune Jasmina Husidic.

După program, funcționarul se transformă în voluntar

Femeia spune că uneori se simte prost pentru că nu poate face mai mult pentru ei. În timpul zilei, ea lucrează într-o instituție a guvernului bosniac. Dar, după ce pleacă de la birou, se transformă în voluntar pentru a-i ajuta pe refugiați.

În ultimul an, Jasmina le-a făcut cumpărăturile în fiecare zi, plătind cu bani din donații sau chiar din propriul buzunar. Le-a cumpărat orez, ulei și, uneori, carne.

Apoi împachetează pantofi, jachete și pantaloni primiți tot din donații, îi pune în saci și îi etichetează cu numerele de telefon ale refugiaților cu care ține legătura. În acest fel, se asigură că fiecare primește ceea ce are nevoie cel mai mult.

„Cele două fiice ale mele sunt la studii. Una este în Austria, cealaltă este în Germania. Dacă ele pot avea șansa la o viață mai bună, de ce să nu aibă și alți oameni?”, spune Jasmina Husidic.

La scurt timp, Jasmina este în drum spre prima ei destinație.

„Aici este o fabrică, mai întâi mergem aici”, arată femeia. „Mă poți ajuta, te rog?”

- Bună! Salut!

- Bună.

- Aici sunt trei grupuri?

Aproximativ o duzină de tineri, majoritatea algerieni, și-au găsit adăpost aici.

- Oh, ce drăguță e! Cum o cheamă?

- Daria.

Asistența acordată refugiaților, ilegală în Bosnia

Uneori este foarte greu. Dar fac și eu ce pot. Poate că nu suficient. Sunt doar un om ca oricare altul”, explică Jasmina.

Sute de migranți trăiesc în astfel de condiții în Bosnia. Fără ajutorul unor oameni ca Jasmina, traiul lor ar fi imposibil. Dar și pentru voluntari, situația devine din ce în ce mai riscantă.

„Facem totul discret, nu provocăm pe nimeni. În situația dată, cred că este cel mai bine. Mi-a fost rușine de unele lucruri pe care le-au făcut oamenii aici. S-au întâmplat și multe lucruri rele”, mărturisește femeia.

Jasmina Husidici și alți bosniaci au pus bazele unui grup de ajutor voluntar și speră să îl înregistreze. Fără înregistrarea oficială, spune ministrul de Interne al cantonului, este ilegal să acorzi asistență refugiaților. Bosniacii care fac acest lucru pot fi puși sub acuzare; iar străinii, deportați.

„Dacă descoperim cetățeni străini care lucrează fără permis de muncă în Bosnia și Herțegovina, aceștia vor fi deportați și li se va interzice intrarea în Bosnia pentru o anumită perioadă, în conformitate cu legile noastre”, confirmă Nermin Kljajić, ministrul de interne din cantonul Una Sana, Bosnia.

Voluntarii s-au plâns că e prea dificil să se înregistreze oficial. Și chiar și după înregistrare, activitatea organizațiilor umanitare care lucrează cu refugiați – cum se întâmplă aici, în Lipa - este strict reglementată. Iar autoritățile bosniace ar vrea să-i vadă pe toți migranții adunați în tabere precum cea din Lipa.

Citiți și:  În tranzit către UE. Visul unui imigrant care îndură condiții inimaginabile: „Vreau să ajung în Germania. Europa are de toate”

Gesturile mărunte ale omeniei

Este unul dintre motivele care alimentează atitudinea dură și împotriva voluntarilor precum Jasmina, care vizitează tabere ilegale ca aceasta, în pădure. Chiar dacă pentru refugiații de aici, ea este de cele mai multe ori ultima speranță.

Unii ne dau mâncare, alții ne dau haine sau încălțăminte. Așa mă simt și eu uneori bine. Dar scopul nostru este să mergem în Italia”, spune Jahanjir Alom Sumon, refugiat din Bangladesh.

Șansele lor de a ajunge acolo sunt destul de slabe. Oricum, probabil că vor trebui să reziste aici încă vreo câteva luni.

Vreau ca ei să se simtă bineveniți aici și probabil că nu se simt. Nu au unde să facă duș, nu au un loc unde să se spele sau să gătească”, spune Jasmina.

Atât timp cât ei rămân aici, Jasmina Husidic vrea să vină în fiecare seară ca să-i ajute cum poate.

Citiți și:  Ruta balcanică se schimbă. Tot mai mulți imigranți sunt prinși încercând să treacă granița în România, dar destinația lor finală e alta

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei