Cine este medicul lui Joe Biden și cum a devenit acesta un personaj-cheie la prezidențialele din Statele Unite

Data publicării:
President Joe Biden Walks With White House Dr. Kevin O'Connor
Kevin O'Connor, în vârstă de 58 de ani, „s-a transformat” din medicul președintelui Joe Biden într-un personaj care ar putea deține cheia campaniei democraților. Foto: Profimedia Images

Kevin O'Connor este medicul militar care îl salută pe președintele Biden în fiecare dimineață. Bărbatul în vârstă de 58 de ani „s-a transformat” din medicul președintelui într-un personaj care ar putea deține cheia campaniei democraților. Asta după ce Joe Biden a declarat că și-ar reevalua candidatura dacă echipa sa medicală i-ar sugera acest lucru.

Medicul militar tratează familia Biden de ani de zile. O'Connor își petrece aproape fiecare zi în imediata apropiere a lui Biden, stând în camera de hotel lângă el când călătoresc și salutându-l în fiecare dimineață, relatează Independent. Biroul medicului se află vizavi de liftul din care iese Biden în fiecare zi, iar președintele trebuie să treacă de el înainte „de fiecare dată când merge la și dinspre Oval”, a povestit O'Connor pentru podcastul medical militar WarDocs la începutul anului 2024, conform Independent

Medicul, tată a trei fiice, explică cum timpul dedicat președintelui este diferit de cel acordat unui pacient în mod obișnuit. „Gândește-te la asta: vorbești, evaluezi respirația, dentiția, evaluezi auzului, culoarea”.

Dincolo de diagnosticarea lui Biden cu Covid săptămâna aceasta, O'Connor a fost tăcut în ultimele luni cu privire la starea cognitivă a președintelui. Medicul primește tot mai multe solicitări de răspunsuri după aparițiile dezastruoase repetate ale lui Biden în campania electorală din 2024. Cu atât mai mult cu cât democrații se îngrijorează că președintele nu este capabil să-l înfrunte pe Trump în cursa pentru Casa Albă.

Dar mandatul lui Biden nu reprezintă prima provocare a medicului. Kevin O'Connor s-a ocupat de titularii Casei Albe de aproape două decenii. Și a recunoscut public că ceea ce face acum nu este cariera la care a visat întotdeauna.

„Veți fi într-un cărucior de golf, urmărindu-l pe președinte într-o duminică ploioasă și vă veți pune la îndoială alegerile în viață”, îi avertizează O'Connor pe potențialii medici de la Casa Albă care-și doresc să intre în echipa sa. 

O'Connor a concluzionat: „Acest serviciu este foarte important, dar este foarte indirect”. Medicul a mărturisit că era mai obișnuit cu condițiile de luptă de la începutul carierei sale cum ar fi desfășurarea Operațiunii Libertatea Irakului.

Cine este Kevin O'Connor dincolo de medicul personal al președintelui Biden

O'Connor a fost crescut în New Jersey cu un respect deosebit pentru tradiția militară. Tatăl său a servit în marină înainte de a deveni polițist și îi spunea adesea fiului său despre armată și marină că „acesta este un stil de viață grozav și onorabil”, a declarat medicul pentru WarDocs, conform Independent

O'Connor a urmat Universitatea St. Bonaventure din nordul statului New York, cu bursă, absolvind în 1988 cu specializare în biologie și făcând câteva cursuri de teologie. A continuat apoi la facultatea de medicină de la NYIT, unde o vizită în campus a generalului-major al armatei Philip Volpe – chirurg de comandă în Bătălia de la Mogadiscio – i-a schimbat direcția viitorului.

„Pentru mine, el a fost mai mare decât viața – un super-erou cu medalii. Un doctor erou de război care stă cu o mână de studenți din armată”, a spus O'Connor într-un profil de absolvent al universității. „A fost un mentor de-a lungul vieții și de atunci am încercat să mă dedic la fel ca el”. 

Mai apoi, O'Connor a absolvit Facultatea de Medicină Osteopatică a New York Institute of Technology în 1992 și a continuat să servească numeroase turnee de serviciu în Regimentul și Comandamentul Operațiunilor Speciale ale Armatei SUA – inclusiv rotații de luptă pentru a sprijini misiunile clasificate în Afganistan, Irak și Bosnia, conform profilului universității. 

A câștigat totodată o reputație pentru „rolul său de pionierat” în îngrijirea traumelor pe câmpul de luptă și a fost unul dintre cei mai timpurii susținători ai utilizării ketaminei pentru a trata depresia severă la membrii militarilor și la veterani. O'Connor a mărturisit că dintre numeroasele premii și recunoașteri militare, insigna „Medic de Combat” a însemnat cel mai mult pentru el – un premiu câștigat pentru munca medicală de teren în condiții de foc.

Ajuns întâmplător la Casa Albă

Contractul cu președinția a venit pe când lucra ca administrator de spital la Fort Carson din Colorado. Atunci a primit un apel telefonic pentru o consultare. Prietenul său Daniel Parks, care lucra ca medic la Casa Albă în 2006, l-a sunat pe O'Connor pentru a-i spune că va fi la Denver și i-a cerut să conducă de la Colorado Springs pentru a vedea un pacient cu o problemă de spate.

„Am presupus că voia să văd un agent al Serviciului Secret sau ceva de genul acesta”, a spus O'Connor. „Am vrut doar să-l văd pe prietenul meu Dan și să bem o bere și să-l ajung din urmă... s-a sfârșit că pacientul pe care îl avea în minte a fost președintele Bush”.

Și mutarea la Casa Albă a fost la fel de neașteptată. „L-am pus pe masă și l-am bătut destul de bine. A apreciat, iar data viitoare când a fost în Denver, a spus: Hei, poate să vină tipul ăla din Fort Carson și să mă vadă din nou? Hei, poate vrei să dai un interviu... full-time”, a povestit medicul. 

Kevin O'Connor rămâne însă un om cu umor. S-a autonumit „Forrest Gump al medicinei militare” în interviul său WarDocs la începutul acestui an, după cum relatează Independent. „Eram Bone Crusher și apoi, de-a lungul timpului, asta s-a transformat în Bone Cracker... care de fapt s-a transformat în Cracker, ceea ce a fost regretabil, pentru că nu sună bine”. 

O'Connor s-a alăturat echipei medicale de la Casa Albă în același an, având grijă de Bush și de vicepreședintele Dick Cheney, deși nu era medicul primar al niciunuia.

„Singurul lucru pe care îl știam despre Joe Biden era orice mi-a spus Fox News aici, pentru că acesta este singurul post pe care l-am văzut la Casa Albă”.

A ajuns însă să-l studieze pe Joe Biden îndeaproape și să-i citească scrierile, pe lângă faptul că îl cunoștea personal și „în cele din urmă am ajuns să devin cu adevărat un fan al vicepreședintelui de atunci Biden”, a spus el.

Anii i-au apropiat pe Kevin O'Connor și pe Joe Biden. „Am devenit apropiați de-a lungul anilor și ajungi să fii implicat în multe lucruri importante ale familiei – cu mama lui și cu ceilalți membri ai familiei și cu el însuși”, a povestit acesta.

În 2017, când administrația Obama i-a predat Casa Albă lui Trump, O'Connor – care predă și la Universitatea George Washington – s-a retras din funcția de colonel. Cu toate acestea, nu avea să plece mult de la Casa Albă.

„Am devenit apropiați și apoi [Biden] a mers și a fost reales”, a spus medicul la podcastul SAMOPS, conform Independent.  S-a întors la Casa Albă pentru a fi medic personal al celui de-al 46-lea președinte, la cererea lui Biden.

„Cum îi spui președintelui: nu o să te ajut? Deci iată-mă, înapoi din nou, apropiindu-mă de al 15-lea an din turneul meu de trei ani”, a continuat medicul. 

În prezent însă, Kevin O'Connor trebuie să facă față cererilor republicanilor de a răspunde la mai multe întrebări despre sănătatea lui Biden și despre relațiile de afaceri ale doctorului cu familia, în fața aparițiilor îngrijorătoare ale președintelui.

Supravegherea președintelui, o datorie 24/7

El și echipa sa au confirmat că au grijă de președinte, de prima doamnă și de vicepreședinte 24/7, 365 de zile, oriunde în lume. Iar dacă se duc undeva în lume sunt pregătiți să știe unde să meargă, cum  vor ajunge acolo și ce fel de spitale au în apropiere.

„Suntem apolitici”, a spus O'Connor, în glumă: „Nu m-a întrebat niciodată dacă sunt republican sau democrat și nu l-am întrebat niciodată”, a continuat medicul.

O'Connor: Nu am avut niciodată un comandant mai bun decât Joe Biden

Acum însă autenticitatea lui O'Connor poate fi pusă la încercare. Pentru că, după cum a declarat și președintele Biden, un cuvânt de la medicul său ar putea răsturna întreaga cursă.

Editor : Rebeca Manea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale