Cardinalul de origine germană Joseph Ratzinger a fost ales papă în 2005, la vârsta de 78 de ani, unul dintre cei mai în vârstă prelați aleși în această funcție, scrie BBC. El a avut un pontificat scurt, de doar opt ani, și - lucru neobișnuit - a renunțat din proprie inițiativă la scaunul papal, motivând că este prea bătrân pentru a mai face față îndatoririlor. Benedict al XVI-lea a fost primul papă care s-a retras din funcție în ultimii 600 de ani.
Benedict al XVI-lea a fost ales papă la 19 aprilie 2005 pentru a-i succeda popularului Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică timp de 27 de ani. Benedict a fost primul papă german din ultimii 1.000 de ani. Cardinalii l-au ales din rândul lor, căutând continuitate şi ceea ce unul dintre ei a numit „o persoană de încredere”.
Născut în 1927, Joseph Ratzinger a predat teologia timp de 25 de ani în Germania, înainte de a fi numit arhiepiscop de Munchen. Timp de aproape alţi 25 de ani, în calitate de cardinal, Joseph Ratzinger a fost puternicul şef al biroului pentru doctrină al Vaticanului, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei (CDF).
Joseph a avut o tinerețe aspră, marcată de atitudinea regimului nazist din Germania față de Biserica Catolică. Credința și educația primită acasă l-au pregătit să față față acestor experiențe dure, se arată în biografia sa oficială, publicată de Vatican. El a văzut naziști bătându-l pe preotul paroh înainte de celebrarea slujbei.
În timpul acestei perioade deosebit de dure, Joseph Ratzinger „a descoperit frumusețea și adevărul credinței în Cristos”, se mai arată în biografie.
„Rottweilerul lui Dumnezeu” și scandalurile care i-au marcat pontificatul
Un conservator teologic intransigent, Ratzinger a părăsit Germania şi postul său de arhiepiscop de Munchen în 1982 pentru a conduce CDF. Acţiunile sale disciplinare împotriva preoţilor din America Latină care promovau Teologia Eliberării, de influenţă marxistă, i-au adus porecla de „Rottweilerul lui Dumnezeu”, scrie Agerpres.
Un administrator slab care a recunoscut o „lipsă de hotărâre în guvernare şi în luarea deciziilor”, Benedict a avut un pontificat de opt ani marcat de paşi greşiţi şi de un scandal de scurgere de informaţii. Ca şef al Bisericii Catolice, a apărat o linie conservatoare, în special în ceea ce priveşte avortul, homosexualitatea sau eutanasia.
El i-a iritat pe musulmani, sugerând că islamul este în mod inerent violent. I-a înfuriat pe evrei prin reabilitarea unui negaţionist al Holocaustului şi a provocat consternare internaţională când a spus că utilizarea prezervativelor în lupta împotriva SIDA nu face decât să agraveze problema.
Scandalul „Vatileaks” din 2012 a contribuit la destrămarea pontificatului său. Paolo Gabriele, majordomul lui Benedict al XVI-lea, a dezvăluit documente secrete care au scos la iveală o Curie romană („guvernul” Vaticanului) afectată de intrigi, corupţie şi lipsă de rigoare financiară.
Dar renunţarea sa la pontificat, anunţată în limba latină la 11 februarie 2013, a fost o decizie personală legată de slăbirea forţelor sale şi nu de presiunea scandalurilor, a asigurat fostul papă într-o carte de confidenţe publicată în 2016.
Scandalurile legate de abuzurile asupra copiilor au afectat cea mai mare parte a pontificatului său, dar i se atribuie meritul de a fi iniţiat procesul de disciplinare sau de expulzare a preoţilor violatori, după o atitudine mai laxă în timpul lui Ioan Paul al II-lea.
Citește și: Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani
Editor : B.P.