Un scandal masiv de piraterie informatică care a cuprins Italia amenință acum să se extindă dincolo de granițele sale, absorbind Israelul, Vaticanul, Regatul Unit și Lituania, comentează Politico.
Conform poliției italiene care a efectuat mai multe interceptări telefonice, mai multe puteri străine s-au numărat printre cei care au folosit o firmă privată de investigații din Milano pentru a pătrunde în bazele de date ale securității statului, cu scopul de a obține informații secrete despre activitatea financiară, tranzacțiile bancare private și investigațiile poliției.
O rețea de hackeri și o operațiune împotriva țintelor rusești
Firma italiană de informații Equalize, care ar fi piratat informații despre mii de persoane, inclusiv politicieni, antreprenori, sportivi și chiar muzicieni, este acuzată că a lucrat pentru serviciile secrete israeliene și pentru Vatican.
Membri ai unei rețele de hackeri, inclusiv Nunzio Samuele Calamucci - cel acuzat de procurori că ar fi orchestrat schema - s-au întâlnit cu doi agenți israelieni la biroul firmei din Milano în februarie 2023 pentru a discuta despre o „sarcină” în valoare de 1 milion de euro, conform interceptărilor telefonice divulgate.
„Sarcina” era o operațiune cibernetică împotriva unor ținte rusești, inclusiv „mâna dreaptă”, neidentificată în scripte, a președintelui Vladimir Putin, și descoperirea traseului financiar care ducea de la conturile bancare ale unor personalități bogate la grupul de mercenari ruși Wagner.
Informațiile ar fi trebuit apoi să fie transmise Vaticanului.
Din documentele divulgate nu reiese clar de ce atât serviciile secrete israeliene cât și Vaticanul au fost implicate în convorbiri cu firmă din Milano, controversată, și care au fost motivele pentru care au solicitat informații cu privire la ținte rusești, însă prezența lor în dosar a extins în mod dramatic domeniul de aplicare al investigației din Italia.
Vaticanul nu a răspuns la o solicitare scrisă de comentarii din partea POLITICO.
Parteneriat pentru schimb de informații
Potrivit interceptărilor telefonice, israelienii au sugerat un parteneriat pentru schimbul de informații, oferind „toate documentele originale” din așa-numitul scandal Qatargate al UE, care a implicat acuzații potrivit cărora persoane legate de Parlamentul European au acceptat bani sau cadouri în schimbul îndeplinirii ordinelor statului din Golf la Bruxelles.
De asemenea, aceștia au oferit firmei italiene de investigații Equalize informații care ar putea ajuta unul dintre presupușii clienți ai acesteia, gigantul energetic italian Eni, cu informații privind „traficul ilicit de gaz iranian cu companii italiene”.
Ambasada Israelului la Roma a refuzat să comenteze.
Ancheta se extinde
Alte țări vor fi probabil implicate în ancheta italiană.
Calamucci, care s-a lăudat anterior că a pătruns în Pentagon împreună cu colectivul de hacktiviști Anonymous, făcea frecvent referire la zeci de hackeri care lucrau pentru el în Colchester, Anglia. Conform documentelor divulgate, firma a utilizat, de asemenea, servere din Statele Unite și Lituania, unde au considerat că sunt mai puțin vulnerabile.
Procurorii au ordonat sechestrarea unui server din Lituania și evaluează dacă să facă o cerere anchetatorilor din Regatul Unit, potrivit relatărilor din presa italiană.
Patru suspecți care se află în prezent în arest la domiciliu în legătură cu acest caz au participat joi la o audiere la Milano, dar au refuzat să răspundă la întrebările judecătorului.
Editor : S.S.