Ministerul Securităţii Publice, agenţia de informaţii a Beijingului, anunţă într-o postare pe reţeaua de socializare WeChat că serviciile secrete externe britanice MI6 au folosit un cetăţean străin pentru a stabili o „relaţie de cooperare în domeniul informaţiilor”. De mai multe luni, Londra şi Beijingul se acuză reciproc de spionaj, relatează AFP, preluată de News.ro.
Bărbatul, numit de chinezi Huang, care conducea un cabinet de consultanţă, „a intrat în China în mai multe rânduri cu instrucţiuni de a-şi folosi profilul public drept acoperire pentru a culege pentru Marea Britanie informaţii despre China (...) şi a căuta alte persoane pe care MI6 să le poată contacta”, potrivit ministerului chinez.
El a transmis MI6 mai multe (17) informaţii clasificate, inclusiv secrete de stat confidenţiale, până să fie identificat, potrivit agenţiei chineze.
Ministerul anunţă că o anchetă a „descoperit rapid probe care arată că Huang era angajat în activităţi de spionaj”.
Autoritățile chineze anunţă că au „luat măsuri coercitive” împotriva acestuia.
În această postare, ministerul nu oferă alte detalii despre identitatea lui Huang sau despre angajatorul acestuia.
Contactat de AFP cu privire la acest dosar, Ministerul britanic de Externe nu a răspuns imediat.
AFP scrie că nu a fost în măsură să verifice în mod independent acuzaţiile Beijingului.
De mai multe luni, Londra şi Beijingul se acuză reciproc de spionaj.
Guvernul lui Rishi Sunak a avertizat că spioni chinezi ţintesc tot mai mult funcţionari, iar un cercetător de la Parlamentul britanic a negat recent că a spionat în contul Beijingului.
Anul trecut, China a efectuat percheziţii într-o serie de cabinete mari de consiliere şi de cercetare.
În mai, Beijingul anunţa că a percheziţionat birourile firmei americane de consultanţă Capvision, pentru a-şi apăra „interesele în domeniul securităţii naţionale”.
În aprilie, China a interogat personalul filialei de la Shanghai a altei firme de consultanţă americane, Bain.
Editor : M.I.