China spionează industriile olandeze de semiconductori, aerospaţială şi maritimă. Beijingul caută tehnologii necesare armatei

Data actualizării: Data publicării:
hacker chinez lucreaza la laptop
Serviciile secrete olandeze spun că spionii chinezi încearcă să obţină tehnologie avansată de peste hotare, folosind mijloace legale ca cercetarea şi investiţiile, dar şi prin agenţiile sale de informaţii. Foto: Shutterstock

Industriile olandeze de semiconductori, aerospaţială şi maritimă au fost vizate de spioni chinezi, în încercarea de a consolida forţele armate ale Chinei, susţine agenţia olandeză de informaţii militare MIVD, în raportul anual făcut public joi, citat de Reuters.

Într-un demers de spionaj politic împotriva Ţărilor de Jos şi a aliaţilor lor, China investeşte masiv în colectarea de know-how şi capacităţi tehnice occidentale, afirmă agenţia.

„China vrea să fie independentă de know-how-ul şi tehnologia occidentale şi vrea să-şi construiască o armată care să fie pe picior de egalitate cu oricare alta”, potrivit raportului.

Dar „în acest scop are nevoie de o tehnologie avansată pe care nu o deţine încă integral. Încearcă să o obţină de peste hotare, folosind mijloace legale ca cercetarea şi investiţiile, dar şi prin agenţiile sale de informaţii”, explică MIVD.

Agenţiile de informaţii olandeze au afirmat prima oară în mod public că China practică spionajul informatic în februarie, când au indicat că astfel de spioni, susţinuţi de stat, au obţinut acces la o reţea militară olandeză, în 2023, notează Reuters, citată de Agerpres.

Anul trecut, Ţările de Jos s-au alăturat eforturilor SUA de a împiedica accesul Chinei la anumite tehnologii de cipuri, din raţiuni de securitate, restricţionând exportul de către principalul producător de astfel de echipamente, ASML, al anumitor sisteme de producere a microcipurilor către clienţi chinezi. La începutul lui aprilie, guvernul american a cerut de asemenea Olandei să împiedice acordarea de către ASML de asistenţă tehnică pentru unele echipamente, potrivit unor surse apropiate de acest subiect.

MIVD mai arată în raportul său anual că Beijingul a continuat să vizeze cunoştinţele şi expertiza operaţională în sisteme moderne de armament ale forţelor armate occidentale, precum şi că agenţiile de intelligence chineze au extins pe parcursul anului trecut raza de acţiune, intensitatea şi nivelul tehnic ale campaniilor lor în mediul cibernetic.

Şi universităţile chineze joacă un rol important în strângerea de informaţii, potrivit raportului, oamenii de ştiinţă care colaborează cu companii occidentale lucrând frecvent şi pentru serviciile de securitate şi companii de stat chineze.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, zâmbete largi în fața paparazzilor, tensionați în rest. Detaliul care i-a...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...