China a ajuns la un acord secret cu Cuba pentru a amplasa o o unitate de spionaj electronic pe insulă, la aproximativ 160 km de Florida, a relatat Wall Street Journal, dar guvernele american și cubanez pun sub semnul îndoielii această informație, relatează The Guardian.
O astfel de instalație de spionaj i-ar permite Beijingului să spioneze comunicațiile electronice din sud-estul Statelor Unite, unde sunt amplasate multe baze militare americane, precum și să monitorizeze traficul navelor, relatează ziarul.
Cartierul general al Comandamentului Central al SUA are sediul în Tampa, Florida. Fort Liberty, fostul Fort Bragg, cea mai mare bază militară din SUA, se află în Carolina de Nord.
Potrivit WSJ, cele două țări au ajuns la un acord de principiu, în baza căruia China ar urma să plătească Cubei „câteva miliarde de dolari” pentru a amplasa stația de interceptare.
„Am văzut relatarea. Nu este exactă”, a declarat pentru Reuters John Kirby, purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională de la Casa Albă. Dar nu a precizat ce anume din informații este incorect.
El a spus că Statele Unite au „îngrijorări reale” cu privire la relația Chinei cu Cuba și o monitorizează îndeaproape.
Generalul de brigadă Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, a declarat: „Nu avem informații că China și Cuba au dezvoltat un nou tip de stație de spionaj”.
La Havana, viceministrul cubanez de externe, Carlos Fernández de Cossio, a respins informația ca fiind „total mincinoasă și nefondată” și susține că este o invenție menită să justifice embargoul economic al Washingtonului împotriva insulei. El a spus că Cuba respinge orice prezență militară străină în America Latină și Caraibe.
„Nu suntem la curent cu acest caz și, prin urmare, nu putem face un comentariu în acest moment”, a spus, la rândul său, un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington.
Informațiile despre acordul secret sunt publicate în timp ce Washingtonul și Beijingul iau măsuri provizorii pentru a calma tensiunile dintre cele două țări, care au crescut după ce un presupus balon spion chinez de mare altitudine a traversat spațiul aerian al Statelor Unite înainte ca armata americană să-l doboare în largul coastei de est, în februarie.
De asemenea, ar putea ridica întrebări despre vizita în China pe care oficialii americani spun că secretarul de stat, Antony Blinken, o plănuiește în săptămânile următoare. Cel mai înalt diplomat al Washingtonului a amânat această vizită din cauza balonului de spionaj.
Editor : M.B.