China se consideră "murdărită" de acuzaţiile americane potrivit cărora Covid-19 ar fi rezultatul unui accident de laborator

Data publicării:
Un laborator mobil pentru testare COVID din Kazakhstan pe 15 mai 2020.
China se consideră "murdărită" de acuzaţiile americane potrivit cărora Covid-19 ar fi rezultatul unui accident de laborator. Foto: Profimedia Images

Beijingul a contestat luni ipoteza Departamentului american pentru Energie (DoE), potrivit căreia originea pandemiei de COVID-19 ar fi un accident de laborator din China, declarându-se "murdărită" de aceste acuzaţii, informează Agerpres.

"Trebuie să se înceteze cu această teorie privind o scurgere din laborator, să se înceteze murdărirea (imaginii) Chinei şi să se înceteze politizarea căutării originilor virusului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Mao Ning, în timpul unei conferinţe de presă.

Schimbarea poziției Departamentului de Energie, care până acum era indecis în legătură cu modul în care a apărut virusul, apare într-o actualizare făcută la un document din 2021 întocmit de biroul Directorului de National Intelligence, Avril Haine.

Departamentul de Energie are acum o poziție similară cu Biroul Federal de Investigații (FBI) spunând că virusul probabil s-a răspândit din cauza unei erori la un laborator chinezesc. Patru alte agenții, alături de panelul național de informații al SUA, încă analizează posibilitatea ca pandemia să fie rezultatul transmiterii pe cale naturală, iar altă două sunt indecise.

"Pe baza unor vizite pe teren la laboratoare din Wuhan şi a unor schimburi aprofundate cu cercetători, experţi din China şi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ajuns la concluzia, una de autoritate, potrivit căreia opţiunea unei scurgeri dintr-un laborator este foarte improbabilă", a insistat Ning.

La trei ani de la declanşarea pandemiei, originea virusului, care a ucis aproape 7 milioane de oameni în întreaga lume şi a afectat întregul glob, nu a fost încă determinată.

În februarie 2021, experţi ai OMS şi cercetători chinezi au apreciat drept "foarte improbabilă" pista unui accident la Institutul de virologie chinez din Wuhan şi au mers pe ipoteza unei origini naturale a virusului şi a unei transmisiuni la om printr-un animal "intermediar".

De atunci, ipoteza unei manipulări în laborator, cuplată cu o scurgere accidentală, a reapărut în special în SUA.

"Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun răspuns definitiv al comunităţii de informaţii asupra acestei probleme", a declarat duminică, la CNN, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

La mijlocul lui februarie, directorul OMS, Teodros Adhanom Ghebreyesus, s-a angajat personal să facă tot ce este posibil pentru a obţine "un răspuns" cu privire la originile COVID-19, dezminţind în mod ferm informaţiile conform cărora organizaţia ar fi renunţat să-şi finalizeze ancheta asupra acestui subiect.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri