China a anunţat vineri sancţiuni împotriva mai multor companii din grupul Lockheed Martin şi a directorilor săi pentru vânzarea de arme către Taiwan, ceea ce, potrivit Beijingului, "interferează serios în afacerile interne ale Chinei şi dăunează grav suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acesteia".
China a condamnat deja joi aprobarea dată de Departamentul american de Stat pentru vânzarea unei drone de luptă şi a unui sistem de rachete de luptă către Taiwan în valoare de 360,2 milioane de dolari, asigurând că problema Taiwanului constituie "linia roşie" în relaţia dintre Washington şi Beijing, conform Agerpres.
Printre companiile şi persoanele sancţionate ale căror active în China vor fi îngheţate se numără câteva filiale ale grupului Lockheed Martin, precum şi directorii James Teclit, Frank St. John şi Jesse Malefe.
Acestora li se va interzice să desfăşoare operaţiuni în ţară şi să intre pe teritoriul chinez, inclusiv în Hong Kong şi Macao, a declarat vineri Ministerul chinez de Externe într-un scurt comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Lin Jian, a declarat joi că decizia SUA de a vinde arme Taiwanului constituie o "încălcare gravă a suveranităţii şi intereselor de securitate ale Chinei","deteriorând grav relaţiile dintre China şi SUA" şi "ameninţă pacea şi stabilitatea" în Strâmtoarea Taiwan.
Lin Jian a menţionat că această decizie "trimite un semnal greşit forţelor separatiste" de pe insulă.
Chestiunea Taiwanului este una dintre cele mai mari surse de conflict între China şi Statele Unite, în principal ca urmare a faptului că Washington este principalul furnizor de arme al Taiwanului şi ar fi cel mai mare aliat militar al acestuia în cazul unui război cu regimul de la Beijing.
În ultimii ani, China şi-a intensificat presiunea asupra insulei, pe care o consideră o provincie rebelă, după ce naţionaliştii din Kuomintang s-au retras acolo ca urmare a pierderii războiului împotriva armatei comuniste în 1949.
Editor : M.I.