Cercetătorii Microsoft au declarat că ar fi descoperit o reţea de conturi de pe reţele sociale false, controlate de chinezi, care încearcă să influenţeze alegătorii din SUA prin utilizarea inteligenţei artificiale, transmite Reuters.
Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington a declarat că acuzaţiile că China ar folosi AI pentru a crea conturi false pe reţelele sociale sunt „pline de prejudecăţi şi speculaţii rău intenţionate” şi că China pledează pentru utilizarea în siguranţă a AI.
Într-un nou raport de cercetare, Microsoft a spus că conturile de pe reţelele sociale făceau parte dintr-o operaţiune de informare chineză suspectată.
Campania a avut asemănări cu activitatea pe care Departamentul de Justiţie al SUA a atribuit-o „unui grup de elită din cadrul Ministerului Securităţii Publice (Chinez)”, a spus Microsoft.
Cercetătorii nu au precizat ce platforme de social media au fost afectate, dar capturile de ecran din raportul lor au arătat postări de pe ceea ce părea a fi Facebook şi Twitter, acum cunoscută sub numele de X.
Americanii se pregătesc pentru alegerile prezidenţiale din 2024
Raportul evidenţiază un mediu încordat în reţelele sociale, în timp ce americanii se pregătesc pentru alegerile prezidenţiale din 2024.
Guvernul SUA a acuzat Rusia că s-a amestecat în alegerile din 2016 cu o campanie secretă pe reţelele sociale şi a avertizat cu privire la eforturile ulterioare ale Chinei, Rusiei şi Iranului de a influenţa alegătorii.
Raportul a oferit exemple limitate ale activităţii recente şi nu a explicat în detaliu modul în care cercetătorii au atribuit postările Chinei.
Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat pentru Reuters că cercetătorul companiei a folosit ”un model de atribuire cu mai multe faţete”, care se bazează pe „dovezi tehnice, dovezi comportamentale şi dovezi contextuale”.
Campania a început să folosească tehnologia de inteligenţă artificială generativă în aproximativ martie 2023, pentru a crea conţinut politic în limba engleză şi pentru „a imita alegătorii din SUA”, a spus Microsoft.
AI generativă poate crea imagini, text şi alte medii de la zero. Noul conţinut este mult mai ”atrăgător decât imaginile incomode folosite în campaniile anterioare de actorii chinezi de stat, care s-au bazat pe desene digitale, colaje de fotografii şi alte designuri grafice manuale”, au scris cercetătorii.
Lucrarea a citat un exemplu de imagine generată de inteligenţă artificială, despre care Microsoft a spus că provine dintr-un cont chinezesc, care înfăţişează Statuia Libertăţii ţinând o puşcă de asalt cu legenda: „Totul este aruncat. ZEIŢA VIOLENȚEI”.
Purtătorul de cuvânt al Microsoft a spus că conturile identificate au încercat să pară americane prin menţionarea locaţiei lor publice ca fiind în Statele Unite, postând sloganuri politice americane şi partajând hashtaguri referitoare la problemele politice interne.
Editor : Bianca Chirilă