Nave de război din China, Rusia și Iran desfășoară exerciții militare pe o cale navigabilă cheie din Orientul Mijlociu în această săptămână. Cele trei țări partenere fac o demonstrație de forță la exerciţiile comune numite „Maritime Security Belt – 2024” („Centura de Securitate Maritimă – 2024”), scrie CNN.
Exercițiile militare din apropierea Golfului Oman, care implică peste 20 de nave de război din cele trei țări, au drept scop „întărirea cooperării maritime și protejarea păcii și stabilității regionale”, se arată într-un comunicat al Ministerului chinez al Apărării, reluând limbajul similar din Iran și Rusia.
Marina chineză a trimis un distrugător de rachete ghidate și o fregată cu rachete dirijate la exerciții, Rusia a trimis crucișătorul Varyag din flota sa din Pacific, iar Iranul a contribuit cu o serie de nave, inclusiv fregate și bărci de atac rapid, potrivit presei de stat.
Exercițiile militare comune, care au avut prima desfășurare în 2018, sunt programate să țină până vineri, a informat agenția de știri de stat rusă TASS.
În acest an, demonstrația de forță coincide cu cele mai tulburi perioade din regiune în acești șase ani, a menționat agenția oficială de știri a Republicii Islamice din Iran. Începutul exerciţiilor, luni, a coincis cu prima zi a Ramadanului, când armata israeliană şi-a continuat bombardamentele în Fâşia Gaza.
„Exercițiul comun vine într-un moment de tensiuni crescute în regiune”, a spus acesta, menționând războiul Israel-Hamas din Gaza, „care amenință să se transforme într-un conflict regional mai larg”.
Conflictul din Gaza s-a extins deja în apele internaționale din Marea Roșie și Golful Aden, unde rebelii Houthi susținuți de Iran din Yemen au tras cu rachete și drone asupra navelor militare și comerciale internaționale.
Contraamiramul iranian Amrollah Nozari a spus că exercițiile acoperă 17.000 de kilometri pătrați de mare, într-o zonă de importanță strategică pentru întreaga lume.
„Această zonă include trei dintre cele cinci strâmtori strategice ale lumii, situate în regiunea nordică a Oceanului Indian, care este un nod crucial pentru energie și trafic comercial la nivel global”, a spus Nozari, citat de agenția de știri a Iranului Tasnim.
Raportul iranian a menționat, de asemenea, că marina introduce noi nave la exercițiile din acest an, „echipate pentru misiuni oceanice extinse” și înarmate cu arme avansate dezvoltate pe plan intern, deși nu a specificat care sunt aceste arme.
Iranul este un susținător cheie atât al grupării Hamas din Gaza, cât și al rebelilor Houthi și se bănuiește că multe dintre munițiile folosite de ambele grupuri provin din Teheran.
Munițiile iraniene, inclusiv dronele sale aeriene Shahed, au devenit, de asemenea, o parte importantă a arsenalul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.
Între timp, legăturile dintre China și Rusia s-au adâncit după invazia Ucrainei de către Kremlin în 2022, stârnind suspiciuni profunde în Occident, inclusiv cu privire la îngrijorările cu privire la poziția Beijingului ca principală linie economică a Moscovei.
Editor : M.I.