China acuză NATO că „instigă la confruntare” după declarația summit-ului de la Washington. „Cine pune gaz pe foc?”

Data actualizării: Data publicării:
poza de grup, sefi de stat nato la summit de la washington
Declarația finală a Summit-ului NATO de la Washinton a înfuriat China. Foto: presidency.ro

China a cerut joi NATO să oprească „instigarea la confruntare” între cele două părţi, după criticile virulente ale Alianţei Nord-Atlantice din declarația finală a summit-ului de la Washington, în care acuză Beijingul că acordă un ajutor crucial Rusiei în războiul său declanșat împotriva Ucrainei.

Liderii NATO, reuniţi miercuri la Washington, şi-au exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la apropierea dintre Rusia şi China. Ei au denunţat sprijinul Beijingului pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unei declaraţii finale a summitului.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia şi China, precum şi încercările lor întrepătrunse de a destabiliza şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli, provoacă îngrijorări profunde”, se mai arată în declaraţia finală a summit-ului NATO.

China „joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU (...) să nu mai susţină material şi politic efortul de război al Rusiei”.

Reacția furioasă a Chinei

Beijingul şi-a exprimat joi „puternica nemulţumire” şi a denunţat un comunicat NATO „impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece şi de o retorică beligerantă”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană (UE), preluat de AFP și Agerpres.

„NATO ar trebui să înceteze să promoveze o aşa-numită ameninţare chineză, să nu mai incite la confruntare şi la rivalitate, şi să contribuie mai mult la pacea şi stabilitatea mondială”, a subliniat el, denunţând declaraţiile „pline” de „calomnie”.

„Cine pune gaz pe foc?”

China face apel la negocieri de pace, s-a angajat să nu furnizeze arme Rusiei şi solicită respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor - inclusiv a Ucrainei, însă nu a condamnat niciodată Moscova pentru invazia în Ucraina.

„Noi nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părţi în conflict şi exercităm un control strict asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare, inclusiv drone civile”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.

„Criza ucraineană durează de multă vreme. Cine pune gaz pe foc? Cine înteţeşte flăcările? Şi cine încearcă să profite de asta? Răspunsul este clar pentru toată lumea”, a declarat el, cu referire la Occident şi în special la Statele Unite, care furnizează arme Ucrainei.

Summitul NATO urmează să găzduiască joi ţări partenere din Asia-Pacific - Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă şi Australia - ceea ce Beijingul consideră a fi un pretext pentru extinderea influenţei Alianţei către Asia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu