Cele mai scumpe orașe din lume. Cum a ajuns Teheran să urce brusc 27 de locuri în acest clasament

Data actualizării: Data publicării:
teheran iran
Cele mai scumpe orașe din lume. Cum a ajuns Teheran să urce brusc 27 de locuri în acest clasament. Sursa: Guliver/Gettyimages

Paris şi Zurich sunt, alături de Hong Kong (care îşi păstrează poziţia), oraşele în care costul vieţii este cel mai ridicat, locuri cedate de Singapore şi Osaka, care acum ocupă locurile patru şi cinci, potrivit rezultatelor unui studiu publicat miercuri de săptămânalul The Economist, informează AFP.

Cea mai mare schimbare este reprezentată de saltul făcut de Teheran, care a urcat 27 de locuri din cauza impactului sancţiunilor impuse de SUA, conform acestui studiu privind costul global al vieţii în 2020.

Impactul pandemiei asupra dolarului este principalul factor care determină modificarea costului vieţii în multe ţări, se subliniază în raport.

"Pandemia de COVID-19 a determinat devalorizarea dolarului american pe măsură ce monedele din Europa Occidentală sau nordul Asiei s-au consolidat, ceea ce a avut consecinţe asupra preţului bunurilor şi al serviciilor", notează Upasana Dutt, una din autorii raportului.

"Paris şi Zurich s-au alăturat Hong Kongului în fruntea clasamentului din cauza creşterii euro şi a francului elveţian comparativ cu dolarul", notează raportul, care precizează că preţurile din Singapore au scăzut în special din cauza unei cereri mai scăzute ca urmare a exodului muncitorilor străini.

În Osaka, "preţurile de consum au stagnat, iar guvernul japonez a subvenţionat atât costurile, cât şi transportul public", conform studiului.

În ceea ce priveşte SUA, New York a coborât un loc, ajungând pe locul al şaptelea la egalitate cu Geneva, iar Los Angeles a ajuns pe locul al nouălea, la egalitate cu Copenhaga.

În acest proces, costul vieţii a scăzut mai ales în privinţa îmbrăcăminţii deoarece mulţi angajaţi, nevoiţi să lucreze de acasă din cauza măsurilor de izolare ca urmare a pandemiei, au amânat achiziţionarea de noi ţinute.

Pe de altă parte, telemunca a determinat o creştere a achiziţiilor de aparate electronice, categorie de produse pentru care preţurile au crescut cel mai mult, potrivit aceluiaşi studiu. 
 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri