Un vaccin anti-coronavirus, dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna şi Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, este sigur pentru oameni şi a prezentat rezultate bune în ceea ce priveşte dezvoltarea imunităţii la primele teste umane, scrie Washington Post.
Aceste rezultate, publicate în New England Journal of Medicine, au arătat că vaccinul mRNA-1237 a reuşit să declanşeze un răspuns imun cu efecte secundare uşoare - oboseală, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, dureri la locul injecţiei.
Rezultatele parţiale au fost anunţate în luna mai, dar oamenii de ştiinţă au aşteptat să vadă mai multe date, inclusiv dacă vaccinul a dus la apariţia unor anticorpi capabili să neutralizeze virusul.
Moderna a anunţat marţi că va începe o nouă fază de testare pe un grup de 30.000 de persoane, pentru a verifica dacă vaccinul este eficient şi este sigur pentru oameni. Jumătate dintre ei vor primi o doză de 100 de micrograme, ceilalţi un placebo.
Scopul acestui prim test va fi de a preveni orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.
Noua fază de testare va începe în 27 iulie și va dura până în 27 octombrie.
Deşi peste jumătate dintre participanţi au prezentat reacţii adverse, specialiştii nu sunt îngrijoraţi de acestea şi spun că sunt destul de frecvente şi în cazul altor vaccinuri.
Vaccinul este finanţat din fonduri guvernamentale prin Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase.
„Din orice perspectivă ai privi lucrurile, este o veste bună”, a declarat Anthony S. Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, într-un interviu, scrie Mediafax.
„Primul pas este obţinerea anticorpilor. Cât durează este o întrebare importantă, dar atât timp cât se obţin, este un prim pas”, a continuat expertul american.
Redactare Georgiana Marina