Barack Obama şi Vladimir Putin vor avea o discuţie între patru ochi la summitul G20 din China. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în contextul în care o astfel de întâlnire nu fusese confirmată până acum. De altfel, summitul e o bună ocazie pentru rezolvarea neînţelegerilor sau cel puţin pentru a încerca acest lucru. Înaintea reuniunii oficiale, au existat întâlniri bilaterale urmărite îndeaproape de jurnalişti. Vorbim în special de discuţiile dintre preşedintele american şi cel turc, dar şi de cele dintre şefii de stat şi de guvern din Rusia, China, Germania şi Marea Britanie.
Întâlnirea dintre Barack Obama şi Recep Erdogan a avut loc în contextul tensiunilor dintre cele două ţări. Americanii îi critică pe turci pentru intervenţiile militare din Siria, unde îi atacă pe rebelii sprijiniţi de Washington. Asta în timp ce Ankara este nemulţumită că Statele Unite îi oferă găzduire clericului Fethullah Gulen, acuzat de organizarea puciului eşuat din 15 iulie.
Barack Obama, preşedintele Statelor Unite: „Departamentul de Justiţie şi echipa naţională de securitate vor coopera cu autorităţile turce pentru a stabili cum îi putem aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de aceste activităţi.”
O rezolvare pare să existe şi în cazul crizei turco-germane. Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat după ce Berlinul a adoptat o rezoluţie prin care a condamnat genocidul armean. În replică, Ankara a interzis accesul unor parlamentari germani la baza de la Incirlik, unde germanii au staţionate mai mult avioane.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Am discutat cu preşedintele Erdogan despre mai multe subiecte, iar unul dintre ele a fost necesitatea ca membrii Bundestagului să-i viziteze pe soldaţii germani de la Incirlik. Cred că există posibilitatea ca în câteva zile să avem veşti bune în această privinţă.”
De altfel, momentele de dinaintea summit-ului au fost consacrate întâlnirilor bilaterale. Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o nouă întâlnire cu Recep Erdogan, a doua în mai puţin de-o lună. Asta în timp ce noul premier britanic Theresa May a discutat atât cu Barack Obama, cât şi cu liderul de la Kremlin. Subiectul principal - retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Theresa May, premierul Marii Britanii: „Odată cu decizia de a părăsi Uniunea Europeană, Marea Britanie trebuie să facă faţă unor provocări, pe care, însă, le va rezolva.”
Dincolo de întâlnirile oficiale, cei mai puternici lideri ai planetei au găsit timp şi pentru momente de relaxare. Un exemplu este cel al lui Barack Obama, care a băut o ceaşcă de ceai împreună cu omologul său chinez. La finalul primei zile a summit-ului, şefii de stat şi de guvern au participat la o recepţie oferită de Xi Jinping.