Cei 4 hipopotami aduși de Pablo Escobar în Columbia au devenit 80 și se cere eutanasierea lor pentru salvarea mediului

Data publicării:
Hipopotami in apa
Pablo Escobar a adus 4 hipopotami în Columbia, iar numărul acestora se apropie acum de 100 FOTO: Profimedia Images

Faimosul traficant de droguri Pablo Escobar a murit în 1993, însă influența lui este resimțită în continuare în Columbia, uneori în feluri neobișnuite. În acest caz, este vorba despre hipopotamii aduși de traficant în țara sud-americană în anii '80, pentru a-și îmbogăți grădina zoologică privată de la ferma sa, Hacienda Napoles, scrie CNN.

După moartea sa, hipototamii s-au înmulțit necontrolat și au ajuns să constituie un pericol la adresa mediului și oamenilor din zonă, se arată într-un studiu realizat de cercetători mexicani și columbieni.

Hipopotamii au părăsit zona în care se aflau și au ajuns la peste 160 de kilometri de Medellin, în provincia Antioquia, împrăștiindu-se în jurul bazinului râului Magdalena, unde au continuat să se înmulțească.

Autorii studiului, publicat în ediția din ianuarie a jurnalului Biological Conservation, recomandă eutanasierea hipopotamilor pentru a preveni efecte pe termen lung, dar alți oameni de știință militează pentru un program de castrare care să țină sub control populația de hipopotami.

Escobar a adus 4 hipopotami în Columbia în anii '80

În anii '80, Escobar a importat un mascul și trei femele de hipopotam pentru grădina sa zoologică privată. La moartea sa, alte specii exotice au fost relocate, însă hipopotamii au fost lăsați la ferma de 2.200 de hectare, pentru că erau prea greu de capturat și transportat, se arată în studiu. Animalele au început să se răspândească în împrejurimi, iar inițiativa statului de a le eutanasia a fost sistată după ce publicul s-a împotrivit acestei măsuri. A început, în schimb, o campanie de sterilizare. Patru masculi au fost castrați și două femele sterilizate între 2011 și 2019, însă măsura nu a oprit extinderea populației de hipopotami.

Potrivit studiului, există în prezent 80 de hipopotami în Columbia (în 2012 erau 35), iar cercetătorii se tem că animalele vor continua să se extindă în țară dacă nu se iau măsuri.

Studiul citează cercetări care arată efectele negative ale hipopotamilor asupra nivelului de oxigen din ochiurile de apă, care pot afecta peștii și în final oamenii, și ridică îngrijorări privind transmiterea unor boli de la hipopotami la oameni. Mamiferele prezintă un risc și la adresa mediului înconjurător și a oamenilor din zonele afectate, mâncând sau distrugând recoltele și interacționând violent cu oamenii.

Enrique Zerda Ordóñez, biolog la Universitatea Națională din Columbia, susține castrarea hipopotamilor. "Acum, autoritățile nu consideră specia o problemă. Însă în viitor, când vor fi 400 sau 500 de exemplare, ar putea reprezenta o amenințare pentru alte specii care trăiesc în aceeași zonă".

David Echeverri Lopez, de la agenția regională de mediu CORNARE, a declarat pentru CNN că situația e delicată. "Uciderea lor a fost mereu o opțiune, dar e greu de crezut că se va petrece acum". Deși hipopotamii sunt o specie invazivă capabilă să schimbe ecosisteme, oamenii din zonă s-au obișnuit cu ei. Cu toate acestea, o parte din animale vor trebui ucise, pentru că este "aproape imposibilă" găsirea și relocarea sau sterilizarea lor.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei