Cehia face noi eforturi pentru a găsi donatori care să se alăture inițiativei sale de a ajuta Ucraina cu muniție

Data publicării:
ucraina munitie
Foto: Facebook/Ministerul Apărării din Ucraina

Cehia a îndemnat, joi, noi posibili donatori să se ralieze iniţiativei sale menite să furnizeze muniţii Ucrainei în faţa invaziei rusești, subliniind că mai multe contribuţii sunt necesare pentru a atinge obiectivul de 800.000 de obuze livrate armatei ucrainene, informează AFP. 18 ţări participă deja la proiect şi primul lot de muniţii cumpărate în afara Europei în cadrul acestei iniţiative a sosit în Ucraina.

„Dacă vrem să atingem obiectivul de 800.000 de unităţi, avem nevoie de mai mulţi donatori. Ştim că muniţii sunt disponibile”, a declarat ministra cehă a apărării, Jana Cernochova. „Suntem gata să furnizăm până la 500.000 de obuze de artilerie de calibru mare anul acesta şi această sumă este acoperită financiar”, a adăugat ea.

Potrivit Janei Cernochova, 15 ţări au furnizat fonduri pentru achiziţii, altele contribuind prin alte mijloace. Tomas Kopecny, trimisul guvernului ceh pentru reconstrucţie a Ucrainei, a declarat în luna mai că Cehia a strâns 1,7 miliarde de euro ce permit achiziţia primelor 500.000 de obuze. El a citat Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Portugalia printre contributori.

Presa cehă a menţionat statele baltice, Belgia, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia şi Slovenia printre ţările dornice să se ralieze campaniei. Jana Cernochova a subliniat că în ceea ce priveşte prima livrare, „datorită Germaniei, am putut livra până la 50.000 de obuze Ucrainei”. Ea nu a oferit alte detalii.

Campania compensează în parte faptul că UE nu a reuşit să-şi ţină promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei înainte de sfârşitul lui martie, din cauza capacităţilor de producţie limitate. Pentru aceasta, cehii s-au întors către pieţele ţărilor terţe.

Potrivit Janei Cernochova, Cehia caută muniţie în ţări care nu se opun direct Rusiei, dar care „au mijloace de a ajuta Ucraina”. Ea a precizat că Ucraina va avea nevoie de 200.000 de obuze pe lună în timpul următorilor doi ani pentru a face faţă Rusiei.

Prim-ministrul guvernului ceh, Petr Fiala, a declarat, joi, că ţara sa a contribuit cu 37 de milioane de dolari. Iniţiativa funcţionează bine, a declarat Fiala. „Vom furniza de acum zeci de mii de obuze pe lună”, a adăugat el.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a recunoscut, în iunie, că ţara sa a vândut pentru sute de milioane de euro muniţii către ţări occidentale şi care probabil au servit Ucrainei în lupta împotriva Rusiei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Viitoarea Dacia intr-un VIDEO pe internet, noul model dezvăluit de francezi. “Va fi o mare surpriză”
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Paula Abdul, apariție senzațională la 62 de ani, într-un body lipit de corp și dresuri transparente. E și...
Film Now
Kevin Costner, "rănit" de divorțul de Christine Baumgartner. Despărțirea, după 18 ani de mariaj și trei...
Adevarul
Aspretele, cel mai rar pește din lume, își trăiește a doua tinerețe într-o singură zonă din România
Newsweek
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Fosta soție a lui Charlie Sheen, luată la întrebări de polițiști în cazul morții lui Matthew Perry. Și-a...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...