"Ceasul apocalipsei", un instrument de măsurare a pericolului de catastrofă nucleară creat în urmă cu 76 de ani de Albert Einstein şi fizicienii care au lucrat la fabricarea bombei nucleare este mai aproape ca niciodată de un dezastru care poate însemna sfârşitul civilizaţiei umane, spun oamenii de ştiinţă.
Ora indicată de ceasul apocalipsei este dezvăluită în fiecare an de un comitet care analizează pericolele de război sau accidente nucleare. Miezul nopţii reprezintă sfârşitul civilizaţiei, iar timpul rămas până atunci variază în funcţie de cât de aproape este omenirea de un dezastru.
Anul acesta, comitetul a potrivit ceasul la 90 de secunde de miezul nopţii, cea mai apropiată valoare de o catastrofă globală de la invenţia acestui instrument de măsurare.
"Pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de cel de-al doilea an, omenirea se află în pericol. Zeci de mii de oameni au fost ucişi, mulţi dintre ei fiind civili nevinovaţi. Nu există nicio soluţie evidentă la orizont pentru oprirea acest conflict", spune Jerry Brown, director executiv al comitetului, într-un material de opinie pentru CNN.
"În mod tulburător, Rusia a împins războiul până la reactoarele nucleare din Cernobîl şi Zaporojie, încălcând protocoalele internaţionale şi riscând eliberarea în atmosferă a materialelor radioactive. Eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de a securiza centralele au fost până acum refuzate, iar ameninţarea unui dezastru rămâne", a adăugat acesta.
"Deşi aceste ameninţări sunt imediate şi înfricoşătoare, mai apar şi altele. Ţări din Asia şi Orientul Mijlociu vorbesc despre construirea unui arsenal nuclear. Tensiunile cresc şi între SUA şi China", a mai spus Jerry Brown.
Mary Robinson, fost Înalt Comisar pentru Drepturile Omului în cadrul ONU spune că politicienii trebuie să ţină seama de avertismentul oamenilor de ştiinţă.
"Ceasul apocalipsei sună alarma pentru întreaga umanitate. Suntem pe marginea unei prăpăstii. Dar liderii noştri nu acţionează suficient de rapid şi decisiv pentru a asigura pacea", a declarat aceasta.
La rândul său, profesorul de politici publice Steve Fetter, de la Universitatea din Maryland, spune că şi dacă războiul din Ucraina nu va duce la folosirea armelor nucleare, pericolul nu dispare.
"Războiul a schimbat felul în care ne gândim la folosirea armelor nucleare şi la tot sistemul de înţelegeri şi acorduri construit în ultimele şase decenii pentru limitarea pericolului nuclear", a spus acesta.
Buletinul Atomic - comisia care "potriveşte" ceasul apocalipsei a fost creat în 1945 de Albert Einstein ca un semnal de alarmă. De-a lungul anilor, printre membri s-au numărat zeci de laureaţi ai premiului Nobel.
Editor : D.R.