Trei sferturi din țările europene înregistrează o creștere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar cea mai mare creștere se înregistrează în Europa Centrală și de Est, potrivit unei analize făcute de SkyNews pe baza datelor raportate de universitatea americană John Hopkins.
Doar 9 din 40 de țări de pe continentul european au o curbă descendentă a infectărilor. Printre ele se numără Portugalia, Spania, dar mai ales Marea Britanie, care a dus o campanie accelerată de vaccinare a populației (cu vaccinul de la AstraZeneca).
În schimb, Cehia și Slovacia au fost obligate să mute bolnavi de COVID în stare gravă în țările vecine, pentru că nu mai aveau paturi disponibile.
Experții sunt îngrjorați de rapiditatea cu care se deteriorează situația în centrul continentului. Țările estice cunosc o evoluție a pandemiei mai agresivă decât s-a întâmplat în cele vestice, acum un an. Estonia cunoaște cea mai mare și mai abruptă creștere a cazurilor de la începutul pandemiei și este aproape de atingerea capacității medicale de tratare a bolnavilor
Pe o curbă ascendentă este și Ungaria, care a ajuns deja la nivelul cel mai ridicat de infectări pe care îl înregistrase anul trecut.
Și Polonia, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Italia sunt pe curbe ascendente, chiar dacă nu și-au atins „recordurile” înregistrate anterior în pandemie.
În analiza SkyNews s-au luat în calcul datele din prima săptămână a lunii martie, comparate cu situația de la mijlocul lunii februarie (15 - 21 februarie). România nu este menționată în această analiză, dar în ultimele zile curba ascendentă a noilor cazuri este evidentă.
Editor : Luana Pavaluca