Ce va face Chișinăul pentru a rezolva criza gazelor și care sunt prevederile protocolului semnat între Republica Moldova și Gazprom

Data actualizării: Data publicării:
Andrei Spanu
Ministrul Andrei Spînu a spus că Republica Moldova trebuie să învețe lecția că trebuie să își cumpere vara sanie și iarna bicicletă. Sursă foto: Andrei Spînu/Facebook

După ce, pe 29 octombrie, după o serie de negocieri între Gazprom și Moldovagaz, a fost prelungit pentru cinci ani contractul de livrare a gazelor naturale către Chișinău „în condiții reciproc avantajoase”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a declarat luni că guvernul din care face parte va convoca în noiembrie o ședință interguvernamentală moldo-rusă. Totodată, acesta a dezvăluit ce presupune protocolul de la Sankt Petersburg și vorbit despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Ministrul a mai spus, totodată, că tariful la gazele naturale pentru consumatorii de peste Prut va crește, dar va fi ajustat pe parcursul lunii noiembrie. 

Cele trei obiective de bază ale mandatului de negociere cu Gazprom pe care l-a avut ministrul Andrei Spînu:

  • Obținerea celui mai bun preț;
  • Să nu admitem o creștere a tarifului achitate de cetățenilor;
  • Să discutăm contractul din perspectivă comercială. 

Ministrul Andrei Spînu a declarat că „la finalul negocierilor s-au semnat două documente, un protocol al negocierilor și un contract între Gazprom și Moldovagaz.”. 

În protocol sunt menționate patru aspecte principale și opt decizii care s-au convenit între partea rusă și cea moldovenească. 

Cele patru aspecte sunt:

  • Părțile consideră rațional efectuarea de către partea moldovenească a unui audit independent 
  • Dat fiind faptul că Moldovagaz este o companie mixtă și ținând cont de relațiile de peste 20 de ani între cele două părți, datoria pe care o are Republica Moldova va fi stabilită de către un audit independent. 
  • Implementarea pachetului energetic este o asumare a Republicii Moldova.
  • Legislația Republicii Moldova prevede asigurarea protejării drepturilor investitorilor.

Cele opt decizii care s-au convenit: 

  • Guvernul de la Chișinău va convoca în luna noiembrie o ședință interguvernamentală moldo-rusă. 
  • În cadrul acestei comisii, partea moldoveneasca va propune părții ruse organizarea procesului de lucru asupra tratatului interguvernamental de colaborare în domeniul energetic.
  • Până la sfârșitul anului 2022 trebuie să fie semnată o înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și guvernul Federației Ruse în domeniul energetic. 
  • Până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom vor semna un vor semna un acord pentru livrarea gazelor pe malul drept al Nistrului.
  • Până la semnarea acordului menționat în punctul 4, partea moldoveneasca va efectua auditul independent. 
  • Până nu se realizează auditul independent, nu poate fi semnat un acord de reglementare a datoriei pe care o are Moldovagaz către Gazprom.
  • Părțile au convenit că până la semnarea acordului din 2022, nu se aplică amenzi pentru MoldovaGaz.
  • Gazprom și Moldovagaz vor prelungi de la 1 noiembrie 2021, pe un termen de 5 ani, contractul semnat în 2006, în condiții reciproc avantajoase. 
  • Republica Moldova s-a asigurat că va lua decizii pentru a oferi resurse financiare suplimentare. 

Potrivit ministrului Spînu, până a ajunge la un preț amiabil, prețul la gaze cumpărat în octombrie a fost de 790 de dolari. Pentru luna noiembrie, Chișinăul va achita aproximativ 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, iar pentru luna decembrie va achita sub 400 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale livrate de către Gazprom.

„Prețul de piață este 1 089 de dolari. Prețul mediu efectuat de către Energocom 994 de dolari”, a declarat Andrei Spînu.

În acest moment, cetățenii R. Moldova achită 4,2 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cetățenii vor achita mai mult pentru gazele naturale, scrie Ziarul de Gardă. Andrei Spînu a menționat însă că tarifele ar urma să fie ajustate începând cu această lună. 

În contextul creșterii tarifelor la gaze, Guvernul va pregăti în următoarele zile un pachet pentru susținerea financiară a cetățenilor, urmând ca acesta să fie aprobat pentru implementare. Potrivit vicepremierului, creșterea tarifelor la gazele naturale va fi stabilită de către Moldovagaz.

În câteva zile, Moldovagaz va pregăti pachetul de documente și va merge la ANRE să solicite creșterea tarifului, în timp ce Guvernul va ajuta cetățenii”, a mai spus Spânu, precizând că cel mai mare preț achitat de cetățeni a fost de 6 lei pe metru cub”. 

Digi24.ro l-a întrebat pe vicepremierul Andrei Spînu despre momentul în care începe propriu-zis sa fie livrat gaz din România către Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, având în vedere că în urmă cu două săptămâni, ministrulul interimar al Energiei din România, Virgil Popescu, declara la interviurile digi24.ro că țara noastră încă nu livrează gaz către Republica Moldova prin această conductă.

Este adevărat. Până în acest moment, România nu a livrat comercial gaz prin această conductă. În același timp, țin să le mulțumesc autorităților de la București că în această perioadă a intrat aproximativ un milion și jumătate de metri cubi de gaz prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău pentru a crește presiunea în sistemul de transport de gaze în Republica Moldova. Acest lucru ne-a ajutat să nu întâmpinăm dificultăți în sistemul de transport”, a răspuns ministrul Andrei Spînu.

Digi24.ro l-a mai întrebat pe ministrul de la Chișinău ce planuri are pentru a schimba actuala situație în ceea ce privește gazele din Republica Moldova, având în vedere că Gazprom are controlul asupra sistemului de transport moldovenesc.  

Este adevărat că Gazprom deține conductele de transport din Republica Moldova, prin Moldovagaz. Însă regulile de piață obligă Moldovatransgaz să livreze gazul prin transport, iar pentru asta s-a stabilit oficial și un preț. În acest moment, orice companie care vrea să aducă gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău sau altă conductă și să o transporte prin Moldovatransgaz poate să o facă, pentru că regulile de piață care sunt aprobate în legislație permit acest lucru”, a precizat vicepremierul Republicii Moldova.

Citește și: Maia Sandu, interviu pentru Kommersant după semnarea acordului Moldovagaz - Gazprom: „Criza gazelor a luat sfârșit”

De asemenea, acesta a mai spus că „în situația de criză energetică la nivel global și în mod special la nivel european, noi am obținut condiții avantajoase pentru țara noastră, și avem acest termen de pregătire, de cel puțin un an de zile, în care să ne facem temele pentru acasă și să fim mult mai pregătiți pentru anul viitor”

„Trebuie să înțelegem că lecția pe care trebuie să o învățăm este să ne cumpărăm vara sanie și iarna bicicletă”, a avertizat Andrei Spînu. 

Citește și: FT: Rusia profită de criza energetică și oferă Republicii Moldova gaz mai ieftin dacă renunță la apropierea de Uniunea Europeană

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”