Analiză BBC. Ce urmează să se întâmple după ce Joe Biden s-a retras și și-a anunțat sprijinul pentru Kamala Harris

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden Kamala Harris
BBC încearcă să deslușească următoarele mișcări din tabăra democraților Foto: Profimedia

Președintele Joe Biden s-a retras din cursa electorală din SUA și și-a anunțat sprijinul pentru vicepreședintele Kamala Harris, care îi va lua locul în calitate de candidat al Partidului Democrat. Este sigură nominalizarea ei? Ar putea apărea și alți candidați? Cum se alege vicepreședintele? Când știm sigur pe cine propune Partidul Democrat la Casa Albă? Sunt întrebări la care răspunde o analiză BBC.

Decizia de ieri aruncă partidul în ape necunoscute, cu doar o lună înainte de Convenția Națională Democrată, când alegerea lor va fi confirmată, comentează BBC, care încearcă să explice ce va urma.

Este Biden încă președintele SUA?

Da, el și-a încheiat doar campania pentru realegerea la Casa Albă. Biden s-a angajat să rămână președinte până la inaugurarea oficială a succesorului său, în ianuarie.

Cu toate acestea, dl Biden se confruntă cu apeluri din partea republicanilor de rang înalt, inclusiv din partea președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, de a demisiona acum.

Este Kamala Harris candidatul democraților la președinție?

Nu există nicio garanție că vicepreședintele Kamala Harris îi va lua pur și simplu locul dlui Biden în calitate de candidat al democraților la președinție.

Joe Biden ar fi trebuit să fie confirmat oficial în această vară, după ce a câștigat sprijinul majorității delegaților în timpul recentelor competiții primare. Delegații sunt persoanele care sunt selectate pentru a-și reprezenta zona electorală la Convenția Națională Democrată (DNC), principalul eveniment de nominalizare al partidului.

Deși Joe Biden a sprijinit-o pe Kamala Harris pentru a-i lua locul în calitate de candidat democrat, va reveni delegaților să decidă pe cine susțin.

Cu toate acestea, ea a fost pe aceeași listă cu dl Biden, iar susținerea acestuia o face cea mai probabilă alegere.

În plus, partidul pare să se coalizeze în jurul dnei Harris, ceea ce ar putea să o facă de neatins, având în vedere că niciun contracandidat serios nu se luptă cu ea.

Situația este însă fără precedent modern. Ultima dată când un președinte american în exercițiu și-a abandonat campania pentru realegere a fost Lyndon Baines Johnson în 1968.

Ar putea apărea alți candidați și cum va fi ales candidatul?

Pe măsură ce, în ultimele săptămâni, au crescut solicitările ca dl Biden să se retragă din cursă, au apărut o serie de potențiali înlocuitori.

Guvernatorul democrat al statului Michigan, Gretchen Whitmer, a fost vehiculată drept candidat, deși a declarat că nu ar lua în considerare candidatura dacă Biden s-ar retrage. Duminică, la câteva minute după anunțul domnului Biden, ea a declarat că va face tot posibilul „pentru a-l opri pe Donald Trump”.

Și alți înlocuitori prezumtivi s-au raliat de atunci Kamalei Harris - inclusiv guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg și guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro.

DNC este programat să înceapă la 19 august. În cazul în care partidul nu se va reuni pentru a susține un singur candidat, ar putea avea loc o convenție deschisă, pentru prima dată în ultimele decenii.

Acest lucru ar însemna că delegații ar fi liberi să decidă cu cine să voteze dintre mai mulți candidați, dacă aceștia apar.

Candidații ar avea nevoie de semnăturile a cel puțin 300 de delegați - nu mai mult de 50 provenind dintr-un singur stat - pentru ca numele lor să apară pe buletinul de vot.

Va exista o rundă inițială de vot în rândul celor 3.900 de delegați cu drepturi depline, care include alegătorii considerați loiali Partidului Democrat.

Dacă niciun candidat nu primește majoritatea voturilor după acest prim tur, vor avea loc alte tururi de scrutin. Aceste runde vor include superdelegați, lideri ai partidului și oficiali aleși, care vor vota cu toții până când va fi ales un candidat.

Pentru a obține nominalizarea partidului, un candidat are nevoie de 1.976 de voturi ale delegaților.

Cum își alege candidatul câștigător vicepreședintele?


Acesta tinde să fie un proces mai puțin formal decât alegerea candidatului la președinție, relatează CNN - persoana selectată de candidat fiind în general acceptată ca partener de cursă.

În cazul în care dna Harris îi va lua locul dlui Biden în fruntea listei democrate, unele dintre numele discutate pentru a-i fi contracandidat sunt cele ale democraților proeminenți menționați mai sus, inclusiv dl Shapiro, și altele precum guvernatorul statului Illinois JB Pritzker și senatorul de Arizona Mark Kelly.

Partenerul său de cursă va deveni viitorul său vicepreședinte dacă va câștiga funcția.

Ce se întâmplă cu banii promiși lui Biden?


Deoarece Kamala Harris a făcut parte din aceeași listă electorală cu dl Biden, experții în finanțarea campaniilor electorale au sugerat că cele aproape 100 de milioane de dolari pe care acesta le-a acumulat ar putea ajunge direct la ea, dacă va deveni candidatul democraților.

Aceasta „nu este o întrebare deschisă”, a declarat pentru New York Times Dara Lindenbaum, comisar în cadrul Comisiei electorale federale. „Este foarte clar”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, republicanii au semnalat că intenționează să conteste acest transfer de fonduri, subliniind că dl Biden nu era încă oficial candidatul partidului său atunci când a renunțat la cursa pentru Casa Albă.

În cazul în care candidatul se dovedește a fi altcineva decât Kamala Harris, este mai puțin clar ce se întâmplă cu fondurile acumulate de campania Biden-Harris.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale