Ce urmează după ce Putin anexează teritoriile ocupate ale Ucrainei unde Rusia a organizat așa-zisele „referendumuri”

Data publicării:
Donbas pe hartă
Imagine cu regiunea Donbas. Foto: Profimedia Images

Rusia a terminat de organizat așa-zisele „referendumuri” în teritoriile ocupate ale Ucrainei, deschizând calea pentru anexarea unui teritoriu ucrainean suveran. Chiar dacă regimul de la Kremlin a amenințat că va anexa aceste teritorii, deoarece Moscova încearcă să șantajeze Ucraina pentru a opri contraofensiva sa de succes, analiștii susțin că referendumurile reprezintă un moment „all-in” pentru Moscova. The Guardian explică care sunt următorii pași ai lui Putin după „rezultatele” pe care le dorea de la referendumurile organizate în Herson, Zaporojie și Donbas.

Ce se întâmplă în Ucraina ocupată?

Rusia a încheiat un fals „referendum” asupra teritoriilor ocupate ale Ucrainei în patru regiuni: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în care le-a cerut alegătorilor să solicite aderarea la Federația Rusă. Soldații ruși înarmați au supravegheat voturile în teritoriile ucrainene ocupate, unde mulți oameni care susțin guvernul ucrainean au fugit de sub controlul Rusiei. Ucrainenii l-au considerat drept un vot desfășurat sub amenințarea armei.

După cum era de așteptat, Moscova a obținut „rezultatele” dorite. Cu o cerere de aderare ștampilată (și universal nerecunoscută) în mână, guvernul rus este acum gata să anexeze cele patru teritorii ale Ucrainei, care includ unele zone care nu se află în prezent sub controlul Rusiei.

De ce a organizat Putin aceste așa-zisele „referendumuri”?

În ultimele săptămâni, Rusia a pierdut teren pe câmpul de luptă. Un contraatac ucrainean care a început luna trecută a dus în doar câteva săptămâni la recucerirea a 6.000 km pătrați din teritoriul capturat de Rusia.

Trupele ruse au fost alungate dintr-o mare parte din regiunea Harkov, unde le-au promis localnicilor că „Rusia a venit pentru totdeauna” și au început să piardă teritorii în Donețk și Lugansk pe care le dețineau înainte de 24 februarie. 

Analiştii spun că Rusia efectuează acum aceste anexări pentru a opri retragerea trupelor. Prin declararea acestor teritorii ca parte a Rusiei, Moscova amenință cu un răspuns copleșitor, inclusiv un posibil atac nuclear, ca parte a unui război defensiv, dacă Ucraina nu își va opri eforturile de succes de a-și elibera propriile teritorii. 

Prin amenințarea cu o escaladare masivă, Rusia încearcă astfel să-și încetinească pierderile până când forțele sale se pot regrupa.

Care este calendarul anexării?

Se așteaptă ca Vladimir Putin să se adreseze Consiliului Federației Ruse (senatul rus), vineri, pe 30 septembrie, și să vorbească despre decizia de a anexa oficial teritoriile. Prin lege, aceste tratate trebuie mai întâi prezentate Consiliului Federației, organul superior al parlamentului Rusiei, și apoi lui Putin pentru semnare.

Asta ar putea fi organizat în scurt timp. Dar Consiliul Federației Ruse a indicat că nu va organiza o sesiune specială vineri. Dacă acest lucru este adevărat, atunci următoarea sesiune planificată ar avea loc pe 4 octombrie, adică vineri viitoare.

Acest lucru ar putea indica faptul că Rusia ia o pauză pentru a legăna negocierile cu Kievul și cu Occidentul, în scopul de a încetini avansul Ucrainei. 

Acest lucru poate indica faptul că Rusia ia o pauză pentru negocieri cu Occidentul și autoritățile de la Kiev și pentru a încetini avansul Ucrainei  Sau că testează suportul local pentru o anexare. Totuși lipsa de credibilitate a lui Vladimir Putin în străinătate îi determină pe analiști să creadă că un acord pare puțin probabil și anexarea pare cel mai probabil rezultat.

Ce se poate întâmpla după anexare?

Aceasta este întrebarea principală, notează The Guardian. Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt din Rusia au sugerat că vor începe să trateze atacurile asupra regiunilor anexate ale Ucrainei ca fiind atacuri îndreptate către un teritoriu suveran al Rusiei. 

Rusia a acuzat deja Ucraina că a făcut bombardat Belgorod și o bază aeriană rusă din Crimeea ocupată, despre care Moscova susține că este teritoriul său suveran. 

În ceea ce privește operațiunile militare, Rusia ar putea începe să vizeze mai multe centre de populație și clădiri guvernamentale cu rachetele de care mai dispune, similar cu loviturile care au vizat infrastructura energetică ucraineană în apropiere de Harkov la începutul acestei luni.

Moscova ar putea, de asemenea, să înceapă să efectueze exerciții nucleare sau chiar să efectueze lovituri nucleare tactice pentru a speria Vestul.

Totodată, regimul de la Kremlin va grăbi aducerea pe front a persoanelor mobilizate pentru a menține liniile și pentru a împiedica o nouă situație în care Rusia mai pirde vreun teritoriu în fața contraofensivei ucrainene.

În plan intern, Rusia poate închide granițele sau poate introduce legea marțială în anumite teritorii. Măsurile prevăzute de legea marțială ar putea include confiscarea proprietății, instituirea de restricții în locuri publice sau pe drumuri într-un anumit interval de timp, arestarea criticilor guvernului, lagăre de internare pentru cetățenii străini și alte măsuri severe care ar face viața în Rusia să reflecte cu cea a unui stat totalitar.

Care este răspunsul Occidentului?

Ucraina a spus că nu va accepta șantajul nuclear al Rusiei și intenționează să elibereze tot teritoriul care a fost ocupat de Rusia de la începutul războiului. Oficialii occidentali au fost de acord, spunând că au făcut avertismente foarte severe Kremlinului să nu escaladeze acest conflict prin utilizarea de arme puternice, inclusiv prin utilizarea armamentului nuclear.

The Guardian precizează că va exista o stare de incertitudine incredibilă în zilele următoare. Putin, când a amenințat Occidentul cu un atac nuclear, a spus în mod tranșant că „nu blufează”. 

Poate că nu blufează, dar președintele rus va fi supus unei presiuni puternice pentru a menține controlul teritoriului ucrainean pe care l-a ocupat.

Ce se va întâmpla mai departe 

Pe termen lung, Putin pare să aibă același scop: controlul politic al Ucrainei. În timp ce înainte de război el a spus că vrea garanții de securitate pentru nicio expansiune a NATO, acum este clar că el caută schimbarea regimului la Kiev și dominarea viitorului politic al țării.

Anexarea teritoriului din estul Ucrainei probabil nu-l va satisface. Deși dorește să oprească înaintarea forțelor armate ale Ucrainei pe termen scurt și să dea timp trupelor sale să se regrupeze, mulți se așteaptă că Putin va dori să revină la o nouă ofensivă de îndată ce trupele sale sunt pregătite.

Citește și: Ucraina spune că referendumurile rușilor „n-au nicio valoare”: Vom continua să eliberăm teritoriile ocupate

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei