Ce sunt și cum funcționează vaccinurile împotriva mpox. Recomandările OMS pentru vaccinare

Data publicării:
vaccinuri impotriva mpox
Un singur vaccin împotriva mpox este aprobat în UE. Foto: Profimedia

Cel mai recent focar de mpox ridică o întrebare importantă: cum putem limita în continuare răspândirea bolii în toată lumea? Există un singur vaccin împotriva mpox în apropbat în UE, în 2022, în timpul primei urgențe de sănătate provocate de această formă de variolă, relatează DW.com.

Există și un alt vaccin în curs de dezvoltare, care se bazează pe tehnologia mRNA, folosită și la vaccinurile împotriva Covid-9.

Ce sunt vaccinurile împotriva mpox?

Virusul variolei maimuței aparține unui gen de virusuri numit Ortopoxvirus. Printre altele, virusurile din acest gen includ virusul variolei, virusul variolei bovine și virusul vaccinia.

Virusurile din acest gen au multe similitudinii genetice, ceea ce face posibil ca vaccinurile dezvoltate împotriva altor virusuri să fie utilizate și pentru a proteja împotriva infecției cu mpox.

Aceste vaccinuri se bazează pe un fenomen numit reactivitate încrucișată. Aceasta are loc atunci când diferiți antigeni - diferite specii de virusuri, de exemplu - par similare pentru sistemul nostru imunitar.

Deoarece virusurile din categoria Ortopoxvirus sunt similare din punct de vedere structural, dacă o persoană este infectată cu virusul variolei, de exemplu, anticorpii pe care celulele imunitare îi vor produce împotriva virusului vor putea proteja împotriva infecției cu mpox.

Reactivitatea încrucișată între anticorpii pentru categoria Ortopoxvirus permite unui vaccin dezvoltat pentru combaterea variolei, de exemplu, să funcționeze și în cazul mpox.

Dacă suntem deja vaccinați împotriva variolei, înseamnă că suntem protejați?

Răspunsul pare să fie în prezent acela nu există nicio garanție.

Variola a fost declarată eradicată în 1980, după un efort global de vaccinare în masă care a durat zeci de ani.

După anii 1980, imunizarea în masă împotriva bolii a încetat, ceea ce, spun unii cercetători, ar fi putut crește susceptibilitatea oamenilor la alte forme de Ortopoxvirus, inclusiv virusul mpox.

Se crede că persoanele născute după încheierea programului universal de vaccinare împotriva variolei au niveluri mai scăzute de anticorpi împotriva virusului variolei maimuței.

Acest lucru ar putea explica de ce bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 44 de ani au reprezentat majoritatea cazurilor în erupția cazurilor de mpox din 2022-2023.
Dar vaccinarea împotriva variolei nu înseamnă că o persoană este pe deplin protejată față de mpox.

Studiile anterioare au sugerat că vaccinul împotriva variolei este eficient în proporție de 85% în prevenirea infecției cu virusul mpox, dar persoanele care au făcut vaccin împotriva variolei par să aibă cazuri mai ușoare de mpox.

Situația vaccinurilor

În prezent există un singur vaccin aprobat pentru utilizare împotriva mpox în UE/SEE, Regatul Unit, Statele Unite, Elveția și Canada.

Acesta este vaccinul MVA-BN. Vaccinul constă dintr-o tulpină slăbită a virusului vaccinia - unul dintre virusurile din genul Ortopoxvirus, căruia îi aparține virusul variolei maimuței.

Vaccinul a a fost dezvoltat în anii 1950 și ’60 în Germania și a fost folosit inițial pentru a proteja împotriva infecției cu variola.

Forma sa actuală, MVA-BN, a fost dezvoltată de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic și este în producție din 2010. Se administrează în două doze, de obicei la 28 de zile distanță.

Organizația Mondială a Sănătății listează alte două vaccinuri aprobate de diferite agenții de reglementare pentru prevenirea mpox. În timpul focarului de mpox din 2022, Japonia a aprobat vaccinul împotriva variolei LC16, iar Rusia a autorizat OrthopoxVac pentru imunizarea împotriva variolei, mpox și a altor virusuri din categoria Ortopoxvirus.

În Statele Unite și Australia, ACAM2000, un vaccin care conține un virus viu vaccinia, este recomandat persoanelor cu risc de expunere la infecții cu Ortopoxvirus.

În dezvoltare este de asemenea un nou vaccin mRNA - BNT166 - care vizează în mod specific antigenii virusului mpox, care este acum în curs de evaluare clinică.

În prezent, OMS nu recomandă un program de vaccinare în masă, ci ca doar persoanele care sunt expuse riscului sau care au intrat în contact cu virusul să fie luate în considerare pentru vaccinare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri