Alertă de mpox: Producătorul singurului vaccin cere UE să-i extindă licența pentru copii. ECDC recomandă avize de călătorie

Data publicării:
Mpox vaccine, illustration
Franța a anunțat că a deschis deja peste 200 de centre de vaccinare împotriva mpox. Sursa foto: Profimedia Images

Bavarian Nordic, producătorul singurului vaccin împotriva mpox (variola maimuței), cere UE să-i extindă licența de vaccinare în Europa pentru a include adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, deoarece o versiune mai mortală a virusului se răspândește rapid mai ales în rândul copiilor din Africa. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat vineri că se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă în Europa cu noua variantă de mpox și recomandă avize de călătorie.

Producătorul de medicamente danez a transmis Agenției Europene pentru Medicamente mai multe date pentru a-și susține extinderea licenței pentru Imvanex, a anunțat acesta vineri într-un comunicat, conform Politico.

Argumentul provine din rezultatele timpurii ale unui studiu sponsorizat de SUA pe 315 adolescenți și 211 adulți care arată că răspunsul imun și efectele secundare sunt similare între cele două grupe de vârstă, la două doze standard.

Vaccinul are deja o licență de urgență pentru a proteja adolescenții din SUA.

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat o urgență sanitară globală care vizează virusul mpox ce se răspândește rapid în Republica Democrată Congo (RDC) și în țările învecinate.

Primul caz din Europa a fost raportat joi în Suedia, ceea ce a determinat mai multe țări să emită proceduri de urgență lucrătorilor din domeniul sănătății cu privire la modul de detectare și limitare a răspândirii virusului. China ia deja măsuri de supraveghere și salubritate pentru sosirile din țările afectate, a raportat Reuters.

Această tulpină mai mortală este cunoscută sub numele de clada I și pare să afecteze în mod disproporționat copiii. În iunie, OMS a raportat că 39 la sută din cazuri și 62 la sută din decese au avut loc la copii sub 5 ani.

Citește și Primul caz de variola maimuței în Europa. Avertismentul dr. Adrian Marinescu: Noua tulpină mpox poate pune probleme

Bavarian Nordic a mai spus vineri că un studiu al vaccinului la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani va avea loc în RDC și Uganda la sfârșitul acestui an.

Copiii și adolescenții sunt afectați în mod disproporționat de mpox în focarul aflat în curs de desfășurare în Africa, subliniind importanța și urgența extinderii accesului la vaccinuri și tratamente pentru această populație vulnerabilă”, a declarat Paul Chaplin, CEO al Bavarian Nordic.

Agenția africană pentru boli a cerut 10 milioane de doze de vaccin. Până în prezent, UE a oferit 215.000 din cele 2 milioane de doze pe care le-a cumpărat în timpul ultimului focar, declarat în 2022.

ECDC recomandă ţărilor europene să emită avize de călătorie

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat vineri că se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă în Europa cu noua variantă de mpox, conform Agerpres. Acest anunţ a fost făcut la o zi după detectarea în Suedia a primului caz de infectare cu noua variantă în afara continentului african. Persoana infectată a venit din Africa.

Probabilitatea transmiterii susţinute în Europa este foarte mică, cu condiţia ca persoanele bolnave care sosesc din afara continentului să fie diagnosticate rapid şi să fie implementate măsuri de control, conform ECDC.

ECDC le recomandă ţărilor europene să emită avize de călătorie pentru persoanele care merg sau se întorc din zonele afectate de epidemie. Pentru persoanele care au avut contacte apropiate cu indivizi suspecţi de îmbolnăvire sau diagnosticaţi cu o infecţie mpox importată din Africa, riscul de infecţie este moderat, conform ECDC.

Citește și China impune controale la granițe pentru depistarea mpox. O a doua țară din afara Africii anunță un caz de variola maimuței

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Val de reacții printre fani, după ce Adda s-a filmat dansând în ploaie: „Parcă ești chinuită, nu la filmări!”
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Ciobănia și barbaria ne-au făcut români. Factorii suprinzători și decisivi în formarea poporului român
Newsweek
Un bărbat a stat la același colț de stradă 3 ani. Viața i s-a schimbat când o femeie i-a vorbit
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...