Ce se va întâmpla cu „jurnalele lui Adolf Hitler”, una dintre cele mai mari farse din lume

Data publicării:
profimedia-0541221445
Jurnalele s-au dovedit a fi false după examinarea conţinutului lor, precum şi a hârtiei şi a cernelii folosite. Foto: Profimedia Images

Jurnale false ale lui Adolf Hitler, a căror publicare în anii 1980 a fost considerată una dintre cele mai mari farse din lume, vor fi predate spre conservare Arhivelor Naţionale din Germania, a anunţat luni grupul media Bertelsmann, informează Reuters.

Jurnalele, publicate pentru prima dată de revista Stern pentru 9,3 milioane de milioane de mărci germane, urmează să fie predate în acest an după realizarea unui inventar, a precizat grupul Bertelsmann, citat de Agerpres.

Revista Stern, al cărui publisher Gruner + Jahr este deţinut de Bertelsmann, a publicat fragmente din acea serie de jurnale contrafăcute în 1983, deşi existau încă de atunci îndoieli asupra autenticităţii lor. Revista germană a vândut drepturile de publicare în foileton mai multor ziare, inclusiv săptămânalului britanic Sunday Times.

Jurnalele s-au dovedit a fi false după examinarea conţinutului lor, precum şi a hârtiei şi a cernelii folosite, generând astfel un moment stânjenitor pentru Stern la o săptămână după maniera bombastică prin care revista germană anunţase descoperirea lor.

"Jurnalele false ale lui Hitler se află pe mâinile bune ale Arhivelor Federale, ca mărturii speciale ale istoriei germane contemporane", a declarat Michael Hollmann, preşedintele acestor arhive naţionale, ai căror reprezentanţi au dezvăluit primii că documentele erau false, în urmă cu 40 de ani. 

"Ele reprezintă o încercare insolentă de a conferi crimelor brutale ale naţional-socialismului o faţetă umană", a adăugat Michael Hollmann. 

Konrad Kujau a fost trimis la închisoare pentru redactarea acestor jurnale false. Scrisul lui de mână semăna foarte mult cu cel al lui Hitler, însă inadvertenţele istorice au fost unele dintre indiciile care l-au dat de gol. 

Grupul Bertelsmann a ordonat o anchetă asupra activităţii editoriale desfăşurate de revista Stern în timpul mandatului fondatorului său Henri Nannen, începând din 1948 şi până la pensionarea sa din 1983, sub coordonarea Institutului de Istorie Contemporană. 

Bertelsmann a decis să extindă mandatul acelei anchete pentru a include şi fiascoul cauzat de falsele jurnale ale lui Hitler, cu scopul de a investiga "cum şi de ce a fost posibil ca falsurile să fie publicate", a precizat grupul media german.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...