Ce este metoda „sandvici” de combatere a corupției guvernamentale

Data actualizării: Data publicării:
sandvici

The Washington Post dedică o amplă analiză unei metode folosite în prezent în societate civilă din Ucrina în lupta împotriva corupției.

Modelul „sandvici” este o tehnică de a pune presiune publică pe forțele guvernamentale pentru a adopta reforme majore în domeniul anticorupției.

Pe scurt, metoda este un mix de activism și monitorizare. Atunci când organizațiile internaționale demarează programe pentru a îndepărta corupția la nivel guvernamental, ele caută să ofere sprijin politic și tehnic acelor actori reformatori din cabinetele guvernamentale pentru a forța impunerea unui set de reforme. Sau, în alte situații, își concentrează efortul pe linie perlamentară, susținând opoziția în alegeri.  

Cum Ucraina pare captivă într-un vid al reformelor, într-un vortex al cleptocrației, în care nu poate pătrunde niciun fel de influență unilaterală a organizațiilor internaționale, scrie The Washington Post, societatea civilă caută o altă breșă în sistemul corupt.

„Mecanica” este următoarea: activiștii ucraineni presează dintr-o direcție guvernul pentru a adopta reforme, sincronizându-și acțiunile cu cu organizațiile internaționale, care presează dintr-o altă direcție. Ca într-un sandvici. Capacitatea de monitorizare „la firul ierbii” a indiciilor de regres pe care o are în interior societatea civilă este întărită, la exterior, de fondurile și pârghiile politice ale comunității internaționale pentru a presa guvernanții.  

Acest tipar de acțiune civilă s-a dezvoltat pe fondul „Revoluției Demnității” din Ucraina, care a dus la căderea regimului lui Viktor Ianukovici, în februarie 2014, dar care, în ultimii trei ani, s-a dovedit a fi până la urmă, în materie de „disponibilitate” reformatoare a clasei politice de la Kiev, un fel de luptă cu morile de vânt.

Numai că acestă situație sificică a creat totuși ceva: o rețea de activiști ai societății civile și politicieni liberali care, în pofida tuturor obstacolelor, au reușit să determine un anumit progres.

Printre altele, a fost înființată o agenție independentă anticorupție pentru a investiga corupția de la cele mai înalte niveluri. Funcționarii publici sunt obligați acum să-și declare public averea an de an, declarații care au revelat în scurtă vreme prăpastia enormă dintre salariile funcționarilor și bogăția pe care a acumulat-o cea mai mare parte a clasei politice ucrainene.

Citiți aici analiza integrală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...