„Ce este mai rău acum urmează”. Meteorologii avertizează că valurile de caniculă de pe glob vor deveni și mai intense

Data publicării:
imagine cu un termometru
Un nou val de caniculă va afecta România. FOTO: Shutterstock

Căldura extremă a persistat în sudul Europei pe parcursul săptămânii trecute, iar recordurile istorice au fost doborâte în mai multe țări. Printre locurile care au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie se numără Sardinia, Spania și Albania, însă meteorologii avertizează că ce este mai rău de-abia de acum încolo urmează, transmite The Guardian.

Organizația Meteorologică Mondială a confirmat că cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48,8 de grade Celsius în Sicilia, în 2021, probabil stimulată de riscul ca valul de căldură din această săptămână să doboare recorduri. De-a lungul săptămânii viitoare, o mare parte din Spania și Franța vor avea un răgaz, însă cu toate acestea, din Italia spre est, în Balcani, căldura va persista și ce este mai rău de-abia acum încolo urmează.

Această perioadă prelungită de caniculă a dus la incendii de vegetație în sudul Europei, care au provocat pagube importante. De asemenea, a provocat furtuni intense cu grindină, în special în nordul Italiei. Pe 19 iulie, grindina de mărimea unui grapefruit a căzut în apropiere de Treviso, spărgând geamuri și avariind mașini. Se estimează că unele dintre bucățile de grindină au avut un diametru de aproximativ 15 cm. Dacă se confirmă, acestea ar putea depăși recordul european, care este de 15 cm, și care a căzut în România pe 26 mai 2016.

De asemenea, o furtună tropicală ar urma să se formeze în largul coastei de est a Filipinelor, fiind posibil să devină următorul taifun al sezonului. Acesta va fi al cincilea taifun care va afecta țara în acest an. Taifunul se va numi Egay și s-ar putea îndrepta spre nord prin Marea Filipinelor în Marea Chinei de Est, înainte de a atinge coasta de est a Chinei centrale la sfârșitul săptămânii viitoare. 

Luna iulie ar putea fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată pe Pământ

Un climatolog al NASA a declarat, de asemenea, că luna iulie ar putea fi cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată pe Pământ.

Directorul Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al NASA a avertizat că luna iulie va fi probabil cea mai fierbinte lună de pe Pământ din ultimele sute - dacă nu chiar mii - de ani.

The Guardian relatează că Gavin Schmidt a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri a experților în domeniul climei și a altor lideri la sediul central al agenției din Washington.

„Asistăm la schimbări fără precedent peste tot în lume .A existat o creștere a temperaturilor de la un deceniu la altul de-a lungul ultimelor patru decenii”, a declarat el reporterilor - adăugând că astfel de schimbări „nu sunt o surpriză” pentru oamenii de știință.

Aceasta vine după ce analiza temperaturii globale efectuată de NASA a arătat că anul acesta a fost înregistrată cea mai fierbinte lună iunie din istorie.

Căldura extremă „crește șansele” ca 2023 să fie în cele din urmă cel mai cald an din istorie, mai spune Schmidt.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri