Ce dezvăluie limbajul non-verbal al lui Mark Zuckerberg, în timpul audierilor în Senat
Data actualizării: Data publicării:
Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a fost bine pregătit de echipa sa pentru audierile în Senatul SUA privind scandalul datelor colectate de Cambridge Analytica și folosite pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Consultanții de imagine citați de Moneyish spun că Zuckerberg a avut prestația unui lider la audieri și a reușit, în mare parte, să își țină sub control emoțiile vizibile mai ales la începutul audierilor, când vocea îi tremura.
Miliardarul în vârstă de 33 de ani a răspuns întrebărilor puse de 44 de senatori din Congres, legate de colectarea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori ai Facebook de către Cambridge Analytica, precum și despre modul în care Rusia ar fi reușit să influențeze decizia de vot a americanilor.
Mark Zuckerberg este, de obicei, timid când vorbește în public, nu acordă interviuri decât în situațiile critice și preferă să își țină viața departe de lumina reflectoarelor. Însă scandalul Cambridge Analytica l-a obligat pe fondatorul Facebook să iasă la rampă și să dea explicații în fața Senatului și a opiniei publice.
Drept urmare, el a fost pregătit și instruit înainte de către echipa sa de consultanți, astfel încât să apară „umil” și „fermecător” în fața senatorilor.
„Se prezintă ca un lider. La audieri, mie mi s-a părut că a fost pus la zid în mod repetat de către niște critici mai în vârstă, într-un decor foarte autoritar, iar el a arătat respect enorm, demnitate și stăpânire de sine”, spune consultantul de imagine Roy Cohen.
Mark Zuckerberg nu și-a pierdut cumpătul nici la acele întrebări care demonstrau că unii dintre senatori nu înțeleg foarte bine ce înseamnă sau ce face Facebook. „Și-a început fiecare răspuns cu un politicos „Domnule Senator” sau „Doamnă Senator” și s-a folosit de oportunitate pentru a-și educa interlocutorii, în loc să îi insulte prin răspunsurile sale”, spune Cohen.
Expertul în limbaj non-verbal Patti Wood este de părere că Mark Zuckerberg a dat semne de anxietate și furie în timpul audierilor. Ce l-a dat de gol? „Modul în care își încleștează maxilarul, cum se uită în jos la foile de pe masă. Scuzele sale par însă autentice, iar acest lucru este dublat și de modul în care a ales să se îmbrace, într-un costum sobru, fără tricoul gri și jeanșii cu care ne-a obișnuit”, spune Wood.
„Rar văd și aud scuze care să mi se pară sincere. Dar el își asumă întreaga responsabilitate; chiar spune că «eu conduc compania, eu sunt responsabil pentru ce se întâmplă». Poți să auzi cum îi tremură vocea în timp ce își cere scuze, iar asta este dificil de falsificat. Chiar îmi dă senzația că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat”, adaugă Wood.
„Declarația sa de la începutul audierii pare regizată, pentru că se uită în mod repetat la notițele din fața sa. Acestea îi dau un sentiment de securitate, dar pare totuși și ușor rușinat, în mod clar este stânjenit”, completează Cohen.
Cu toate acestea, Mark Zuckerberg nu a reușit să își ascundă foarte bine emoțiile, în special anxietatea, teama și, uneori, furia.
„Nu s-a mișcat foarte mult în scaun, ceea ce demonstrează autocontrol, dar avea obiceiul de a-și încheia fiecare răspuns cu un zâmbet, care se transforma apoi într-o grimasă. Acolo se vede clar anxietatea, în jurul gurii, chipul lui nu e relaxat, demonstrează anxietate și frică. Nu își dă ochii peste cap, nu zâmbește disprețuitor, arată maturitate și respect, chiar și atunci când este bombardat cu întrebări dificile sau nepoliticoase”, mai spune Patti Wood.