O luptă nedreaptă desfășurată în tribunale între o menajeră indoneziană și un milionar din Singapore s-a transformat într-o poveste care a captivat toată națiunea, iar acum s-a răspândit în toată lumea.
Femeia, Parti Liyani, câștiga 600 de dolari singaporezi, aproximativ 370 de euro, în calitate de menajeră a unuia din cei mai bogați oameni din Singapore, președintele unora dintre cele mai mari companii din țară.
Într-o zi, familia lui a acuzat-o pe femeie că a furat. Au reclamat-o la poliție și au declanșat un proces judiciar urmărit cu sufletul la gură de toată țara. Mai exact, femeia a fost acuzată că a furat mai multe genți de lux, haine de firmă, un ceas, chiar și un DVD player. La începutul acestei luni, Parti Liyani a fost achitată, după patru ani de coșmar, timp în care a trecut și prin pușcărie. „Sunt atât de bucuroasă că sunt în sfârșit liberă”, a spus ea, potrivit BBC.
Însă cazul ei a ridicat multe întrebări cu privire la echitatea justiției în Singapore, mulți întrebându-se cum a ajuns femeia să fie condamnată în primă instanță.
Parti Liyani a început să lucreze în casa lui Liew Mun Leong în 2007. În imobil locuiau mai mulți membri ai familiei, inclusiv fiul milionarului, Karl. În martie 2016, Karl Liew și familia lui s-au mutat în altă casă. Menajerei i s-a cerut atunci să curețe noua casă și biroul de mai multe ori, fapt ce încalcă reglementările locale privind munca și de care femeia s-a plâns. După câteva luni, familia Liew a anunțat-o că a fost concediată, pentru că o suspecta de furt.
Când Karl Liew i-a spus lui Parti că a fost concediată, ea i-a spus: „Știu de ce. Ești furios pentru că am refuzat să-ți curăț toaleta”.
În ziua cu pricina i s-au acordat două ore pentru a-și împacheta lucrurile în mai multe cutii pe care familia urma să le expedieze în Indonezia. Femeia a luat un avion spre casă în aceeași zi, dar în timp ce-și făcea bagajele i-a amenințat pe foștii angajatori că se va plânge autorităților din Singapore pentru că i s-a cerut să facă menajul și în altă locație.
Familia Liew a decis să desfacă cutiile cu lucrurile menajerei, susținând că au fost găsite în interior obiecte care le aparțineau. Liew Mun Leong și fiul său au depus o reclamație la poliție pe data de 30 octombrie 2016.
Femeia a aflat de acest lucru după 5 săptămâni, când s-a întors în Singapore pentru a-și căuta un nou loc de muncă. La sosire, însă, a fost arestată. După eliberarea din arestul preventiv nu a putut să lucreze, pentru că era implicată într-o procedură penală, așa că a locuit într-un adăpost social pentru muncitori migranți.
Ce s-a „furat” de fapt din casa milionarului
Femeia a fost acuzată că a furat diverse articole de la Liews, inclusiv 115 piese de îmbrăcăminte, genți de lux, un DVD player și un ceas. În total, aceste articole ar fi valorat 21.000 de euro. În timpul procesului, femeia a spus că o parte din bunurile respective îi aparțineau, iar celelalte - cum ar fi gențile de lux - au fost aruncate la gunoi de familie. Ea, însă, a considerat că mai pot fi foloite și le-a luat din gunoi.
În 2019, un judecător a condamnat-o la doi ani și două luni de închisoare. Femeia a decis să facă apel împotriva hotărârii. Cazul a continuat până la începutul acestei luni, când Înalta Curte din Singapore a achitat-o.
Judecătorul Chan Seng Onn a concluzionat că familia a avut un „motiv neîntemeiat” pentru formularea acuzațiilor împotriva ei și a semnalat mai multe nereguli în desfășurarea anchetei.
El a mai spus că există motive temeinice să creadă că familia Liew a depus reclamația la poliție împotriva ei pentru a o împiedica să depună o plângere pentru că a fost obligată să facă muncă suplimentară, într-o altă locuință. Judecătorul a subliniat că mai toate obiectele care ar fi fost furate erau uzate sau chiar stricate - cum erau DVD-ul și ceasul - și este absurd „să furi articole care nu funcționează”.
Procurorii au recunoscut ulterior că știau că aparatul DVD nu funcționa, dar nu au dezvăluit acest lucru în timpul procesului. Acest lucru a atras critici din partea judecătorului Chan, care i-au acuzat că au folosit o „tehnică de manevrare a probelor care a prejudiciat persoana acuzată”.
Au fost semnalate și alte nereguli în desfășurarea anchetei, iar judecătorul a decis în final achitarea femeii.
O luptă între David și Goliat
Cazul a atins un punct sensibil în Singapore, iar toată furia s-a îndreptat în direcția familiei milionarului. Mulți spun că este un caz clasic, în care bogații se folosesc cum vor de cei săraci, după propriile reguli, însă niciodată nu li se întâmplă nimic rău.
Oamenii au protestat public, indignați de acuzațiile false formulate de milionar, iar în urma acestora Liew Mun Leong a anunțat că se retrage din funcția de președinte al mai multor companii de prestigiu. Într-o declarație, el a spus că a „respectat” decizia Înaltei Curți și că are încredere în sistemul juridic din Singapore. Dar și-a apărat decizia de a depune reclamație la poliție spunând: „Am crezut cu adevărat că, dacă există suspiciuni, este de datoria noastră să anunțăm autoritățile”.
Cazul i-a determinat până și pe guvernanți să reacționeze.
Menajera indoneziană a reușit să rămână în Singapore și să lupte pentru cauza ei datorită sprijinului unei organizații neguvernamentale și a avocatului Anil Balchandani, care a reprezentat-o pro bono, dar a estimat că onorariile sale legale ar fi ajuns la aproximativ 100.000 de euro.
„A fost o luptă ca între David și Goliat din care David a ieșit triumfător”, a declarat pentru BBC un reputat jurist local apropiat cazului.
Parti Liyani a spus că se va întoarce acasă. „Acum că problemele mele au dispărut, vreau să mă întorc în Indonezia. Îmi iert angajatorul. Vreau doar să îi spun să nu facă același lucru cu ceilalți lucrători", a spus femeia într-un interviu pentru presa locală.