Câți ucraineni au murit încercând să treacă ilegal graniţa pentru a fugi de război. Cele mai multe victime, la frontiera cu România

Data publicării:
salvamontist noaptea in padure, prin zapada, cu lanterna frontala, operatiune de cautare
Salvamontiștii români sunt chemați frecvent la operațiuni de recuperare a unor cetățeni ucraineni care și-au pus viața în pericol încercând să fugă de războiul din țara lor. Foto: Salvamont România

În jur de 30 de bărbaţi ucraineni au murit încercând să treacă ilegal graniţa pentru a evita să lupte în războiul cu Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de pază a frontierei Ucrainei, Andrii Demcenko. Cele mai multe decese s-au produs în timp ce traversau granița cu România.

„Unii şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să treacă un râu de munte sau să traverseze munţii”, a declarat Andrii Demcenko, citat luni seară de agenţia Ukrinform, potrivit Reuters și Agerpres.

„Per total, de când a început invazia pe scară largă, în jur de 30 de persoane au murit încerând să treacă ilegal frontiera”, a mai spus oficialul ucrainean.

Cu unele excepţii, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au voie să plece din ţară pentru că, potrivit legii marţiale în vigoare, ar putea fi mobilizaţi pe front.

Cele mai multe victime, la granița cu România

Luni, Serviciul de pază a frontierei a transmis, într-un comunicat pe reţelele sociale, că 24 de bărbaţi au murit în timp ce încercau să treacă râul Tisa spre România.

Potrivit lui Demcenko, de la începutul războiului, grănicerii au descoperit în jur de 450 de grupări infracţionale care încercau să treacă fraudulos oameni peste frontieră.

„Tentative de a trece ilegal graniţa au loc în fiecare zi. Multe dintre ele se petrec în în afara punctelor de control de la frontierele cu Republica Moldova şi România. Cel mai mare număr de documente falsificate se înregistrează la graniţa cu Polonia”, a precizat el.

La începutul lunii aprilie, Demcenko a declarat la postul de stat că, în medie, 10 bărbaţi sunt opriţi zilnic din tentativa de a părăsi ilegal Ucraina.

Ucraina a suspendat serviciile consulare pentru bărbaţii între 18 şi 60 de ani, până la 18 mai.

În noiembrie, BBC a relatat, pe baza datelor disponibile în România, Republica Moldova, Ungaria, Polonia şi Slovacia, despre trecerile ilegale ale frontierelor, că aproape 20.000 de bărbaţi fugiseră din Ucraina pentru a evita să fie mobilizaţi.

Serviciul Salvamont România relatează frecvent despre intervenții la care salvamontiștii sunt chemați să recupereze de pe munte cetățeni ucraineni care au trecut granița în România și se află în situații de epuizare, degerături sau imposibilitate de a se mai deplasa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita