Câteva calcule complicate făcute de New York Times în sondajele pentru Casa Albă. 87% dintre americani aprobă retragerea lui Biden

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri SUA
Foto: Profimedia

După tot tumultul politic din ultima lună, cel mai recent sondaj New York Times/Siena College  este plin de constatări diferite de toate cele pe care le-am văzut în acest ciclu, cu o singură excepție: cine conduce cursa prezidențială.

Potrivit sondajului, Donald Trump o devansează pe Kamala Harris cu un punct procentual, 48% la 47%, în rândul alegătorilor probabili. În afară de numele candidatului democrat, „Trump +1” este un rezultat care ar fi putut fi din orice alt sondaj Times/Siena înainte de dezbaterea dezastruoasă a președintelui Joe Biden.

De la +6, la +1

Dar, întrebare după întrebare, există schimbări majore față de sondajele Times-Siena anterioare, care au fost toate realizate înainte ca Harris să obțină practic nominalizarea partidului său pentru președinție, înainte de convenția republicană și înainte de tentativa de asasinare a lui Trump. Chiar și deficitul de 1 punct al lui Harris reprezintă o îmbunătățire semnificativă pentru democrați față de deficitul de 6 puncte al lui Biden în ultimul nostru sondaj Times/Siena.

Din cauza acestor evenimente, este greu să știm ce să facem cu rezultatele sondajelor recente, inclusiv cu acesta. Sondajul este un indicator util al poziției actuale a cursei, dar nu există niciun motiv să fim încrezători că aceasta va fi poziția cursei după ce se va liniști situația.

Câteva concluzii

În timp ce rezultatul general dintre Harris și Trump poate părea familiar, sondajul este plin de semne că există încă mult pâclă în aerul politic.

- Trump atinge un nivel ridicat de popularitate. În general, 48% dintre alegătorii înregistrați spun că au o părere favorabilă despre el, în creștere de la 42% în ultimul sondaj (realizat după dezbatere, dar înainte de convenție și de tentativa de asasinat). Este cea mai mare cifră favorabilă a sa într-un sondaj Times/Siena, care anterior a găsit întotdeauna ratingurile sale favorabile între 39% și 45%.

- Harris este în creștere. De fapt, ratingurile ei au crescut chiar mai mult decât cele ale lui Trump. În general, 46% dintre alegătorii înregistrați au o părere favorabilă despre ea, față de 36% când am întrebat ultima dată despre ea în februarie. Doar 49% au o părere nefavorabilă, în scădere de la 54% la ultima noastră măsurătoare. La fel de important, ratingul ei favorabil este mai mare decât al lui Biden. De fapt, este mai mare decât poziția acestuia în orice sondaj Times/Siena din septembrie 2022, care se întâmplă să fie ultima dată când Biden a condus un sondaj național Times/Siena al alegătorilor înregistrați.

- Mediul politic național este un pic mai luminos. Ponderea alegătorilor care spun că țara se află pe „drumul cel bun” a crescut la 27% - cu greu un public luminos și zâmbitor, dar totuși cel mai ridicat de la alegerile intermediare din 2022. Ratingurile de aprobare și favorabile ale lui Biden au crescut și ele. Rândurile celor care urăsc dublu au scăzut: Având în vedere că atât Harris, cât și Trump sunt la înălțime, numărul alegătorilor care nu îi plac ambii candidați a scăzut la 8 %, de la 20 % în sondajele Times/Siena de până acum din acest an.

Cu toate aceste schimbări subiacente în atitudinile despre candidați, nu există niciun motiv să presupunem că acest rezultat familiar Trump +1 înseamnă că această cursă a revenit pur și simplu la situația de dinainte de dezbatere. Pentru moment, aceste evoluții s-au anulat în cea mai mare parte, dar dacă acest lucru va mai fi valabil peste câteva săptămâni este mult mai greu de spus.

Evoluții în afara „manualului”

După manual, câștigurile lui Trump din ultima lună seamănă cu o „revenire la convenție” clasică, poate cu un plus de bunăvoință din cauza supraviețuirii tentativei de asasinat. Din punct de vedere istoric, ricoșeele dispar de obicei, dar nu neapărat în întregime.

Ceea ce i s-a întâmplat lui Harris în ultima săptămână nu urmează niciun manual. Probabil că va continua să profite de impulsul noii sale candidaturi pentru o vreme, dar după aceea, totul este posibil. Doar timpul va spune cum va reacționa publicul la ea, pe măsură ce o vor auzi - și atacurile împotriva ei - în zilele și săptămânile următoare.

Concluzii ale sondajului NYT

Da, alegătorii par să fie de acord cu schimbarea democraților

Nu cred că sondajul Times/Siena a găsit vreodată 87% dintre alegători care să fie de acord cu ceva, dar aceasta este proporția celor care spun că sunt de acord cu decizia lui Biden de a se retrage din cursa prezidențială. Doar 9% o dezaprobă.

Democrații, între timp, sunt pregătiți pentru Kamala.

Aproape patru cincimi spun că partidul ar trebui să o nominalizeze pentru președinție, comparativ cu 14% care spun că ar trebui să nominalizeze pe altcineva. Un procent puțin mai mare, de 27%, afirmă că partidul ar trebui să încurajeze un proces competitiv de nominalizare, însă 70% spun că partidul ar trebui să se unească în jurul lui Harris și să o desemneze rapid candidat.

Va mai dura ceva timp - poate mai mult de o lună, având în vedere potențiala volatilitate care ne așteaptă - până când vom avea o idee bună despre contururile demografice ale acestei noi curse. Dar cel puțin în acest sondaj, confruntarea Harris-Trump aduce o diviziune demografică diferită și mai tipică. În sondaj, Harris se descurcă mai bine în rândul tinerilor (între 18 și 29 de ani) și al alegătorilor hispanici decât a făcut-o Biden în orice sondaj din acest an.

 

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu