"Catastrofă umanitară". Îngrijorările cresc cu privire la o ofensivă israeliană în Rafah, tot mai multe țări transmit avertismente

Data actualizării: Data publicării:
copii flamanzi in gaza
"Catastrofă umanitară". Îngrijorările cresc cu privire la o ofensivă israeliană în Rafah, tot mai multe țări transmit avertismente. FOTO: Profimedia Images

Comunitatea internaţională este îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să "pregătească" o ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza. Tot mai multe țări avertizează cu privire la consecințele unui asemenea plan.

Premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni armatei israeliene să facă planuri pentru ”evacuarea populaţiei” din Rafah, adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, dintre care multe au fost deja strămutate din alte părţi ale enclavei şi care afirmă că nu mai au unde să meargă.

Rafah, la graniţa de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană şi oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populaţia de 2,3 milioane din Fâşia Gaza. Este ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanşat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului.

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni - inclusiv peste 12 copii - au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah. Hamas a avertizat că o ofensivă asupra Rafah ar putea provoca "zeci de mii de morţi şi răniţi".

La Washington, oficiali americani au declarat că nu au văzut pregătiri care să sugereze o "ofensivă majoră" sau "iminentă", avertizând în acelaşi timp asupra unui "dezastru" şi temându-se de un scenariu similar celui care s-a desfăşurat în nordul Fâşiei Gaza.

Arabia Saudită avertizează asupra unei ''catastrofe'' în cazul unei ofensive israeliene la Rafah

Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat privind ”repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt şi vizării” oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează CNN.

”Regatul îşi exprimă respingerea categorică şi condamnarea fermă a deportării lor forţate şi îşi reînnoieşte solicitarea pentru o încetare imediată a focului”, a arătat ministerul, într-o declaraţie.

Ministerul saudit afirmă că a viza Rafah constituie o violare a dreptului internaţional şi ”confirmă nevoia unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a împiedica Israelul să cauzeze un dezastru umanitar iminent”.

Ministrul britanic de externe David Cameron ''profund îngrijorat'' de o invazie terestră israeliană în Rafah

Ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat "profund îngrijorat" de o invazie terestră israeliană planificată în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza.

David Cameron a scris pe X: "Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah - peste jumătate din populaţia Gaza se adăposteşte în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă".

Secretarul de externe din umbră al Partidului Laburist, David Lammy, a scris vineri pe Twitter: "În Rafah sunt 1,4 milioane de palestinieni strămutaţi, fără a avea unde să meargă. Este poarta de intrare a asistenţei pentru Gaza. O ofensivă israeliană acolo ar fi catastrofală. Mult prea mulţi civili au fost deja ucişi sau răniţi. Luptele trebuie să înceteze acum. Avem nevoie de o încetare durabilă a focului". 

Berlinul avertizează asupra unei "catastrofe umanitare anunţate" la Rafah

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a avertizat împotriva unei eventuale ofensive a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, apreciind că aceasta ar echivala cu "o catastrofă umanitară anunţată".

"Suferinţa din Rafah este deja dincolo de înţelegere. 1,3 milioane de oameni caută acolo să se protejeze de lupte într-un spaţiu foarte restrâns. O ofensivă a armatei israeliene asupra lui Rafah ar fi o catastrofă umanitară anunţată", a apreciat ministrul german într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter).

"Israelul trebuie să se apere împotriva terorii Hamas, dar atenuând cât mai mult posibil suferinţele populaţiei civile", a insistat şefa diplomaţiei germane. Ea a reiterat apelurile Germaniei la o încetare a focului, astfel încât "ostaticii israelieni să fie în sfârşit eliberaţi" şi a anunţat că va merge din nou în Israel, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre această problemă.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell avertizează că o ofensivă israeliană în Rafah ar reprezenta o catastrofă umanitară

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat cu privire la o posibilă ofensivă a armatei israeliene în Rafah, în sudul Fâşiei Gazei, care ar echivala cu "o catastrofă umanitară de nedescris".

"Transmit avertismentului mai multor state membre ale UE, conform căruia o ofensivă israeliană asupra Rafah ar duce la o catastrofă umanitară de nedescris şi la tensiuni grave cu Egiptul", a spus Josep Borrell într-un mesaj pe contul său X. "Reluarea negocierilor pentru eliberarea ostaticilor şi suspendarea ostilităţilor este singura modalitate de a evita un masacru", a adăugat el.

O ofensivă asupra Rafah ar face "zeci de mii" de victime, potrivit Hamas

Hamas a avertizat sâmbătă că o ofensivă israeliană asupra Rafah ar putea face "zeci de mii de morţi şi răniţi" în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, ultimul refugiu pentru sute de mii de civili palestinieni pe care prim-ministrul israelian a anunţat că vrea să-i evacueze, relatează agenţia France Presse.

"Avertizăm despre o catastrofă şi un masacru ce ar putea avea ca rezultat zeci de mii de martiri şi răniţi", a declarat sâmbătă Hamas, adăugând că face responsabile pentru posibile repercusiuni "administraţia americană, comunitatea internaţională şi ocupaţia israeliană".
 
Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent efectuat pe 7 octombrie de către comandouri ale Hamas infiltrate din Fâşia Gaza în sudul Israelului, făcând peste 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Ca represalii, Israelul a promis că va "distruge" Hamas, aflată la putere în teritoriul palestinian din 2007 şi pe care o consideră organizaţie teroristă alături de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Armata israeliană a lansat o ofensivă militară ce a făcut cel puţin 27.940 de morţi în Gaza, în marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste. Aproximativ 1,7 milioane de oameni, conform ONU, dintr-un total de 2,4 milioane de locuitori, şi-au părăsit casele, mulţi dintre ei strămutaţi de mai multe ori pe teritoriul devastat, asediat de Israel şi scufundat într-o criză umanitară majoră.

După oraşul Gaza şi apoi Khan Younis, Israelul vizează acum o operaţiune la sol în Rafah. Acest oraş situat la graniţa închisă cu Egiptul adăposteşte mii de palestinieni care au fugit de bombardamentele şi luptele din nordul micului teritoriu în timp ce acestea se deplasau spre sud. Ei sunt în prezenţi masaţi, în condiţii umanitare disperate, în acest oraş transformat într-o tabără gigantică.

"Este imposibil de a atinge obiectivul războiului fără eliminarea Hamas lăsând patru batalioane Hamas în Rafah", iar acest lucru necesită ca "civilii să evacueze zonele de luptă", a spus Benjamin Netanyahu.

Dacă armata "invadează Rafah, aşa cum a declarat Netanyahu, vor avea loc masacre şi noi vom putea să ne luăm rămas bun de la întreaga umanitate", a declarat Adel al-Hajj, un bărbat care s-a refugiat în oraş.

"Forţarea a peste un milion de palestinieni strămutaţi în Rafah să fie evacuaţi din nou fără a găsi un loc sigur unde să meargă ar fi ilegal şi ar avea consecinţe catastrofale", a declarat Nadia Hardman, specialist în drepturile migranţilor şi refugiaţilor pentru Human Rights Watch.

ONU şi Statele Unite sunt preocupate de soarta civililor

"Desfăşurarea unei astfel de operaţiuni acum (în Rafah) fără planificare şi gândire într-o zonă ce adăposteşte un milion de oameni ar fi un dezastru", a avertizat Departamentul de Stat al SUA în această săptămână.

Preşedintele Joe Biden şi-a ridicat serios tonul joi faţă de Israel, considerând că "răspunsul în Fâşia Gaza" la atacul din 7 octombrie este "excesiv".

Noi discuţii între reprezentanţii Qatarului şi Egiptului, două dintre ţările mediatoare alături de Statele Unite, şi Hamas pentru a încerca să se ajungă la un acord de armistiţiu ce ar include un schimb de prizonieri palestinieni şi ostatici, s-au încheiat vineri la Cairo. Un oficial al Hamas a declarat că mişcarea "aşteaptă un răspuns din partea Israelului'.

În atacul din 7 octombrie, aproximativ 250 de persoane au fost răpite din Israel şi duse în Gaza. Un armistiţiu de o săptămână în noiembrie a permis eliberarea a 105 ostatici şi 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel. Potrivit Israelului, 132 de ostatici sunt încă deţinuţi în Gaza, dintre care 29 se crede ca au murit.

Potrivit site-ului Axios, directorul CIA William Burns urmează să se ducă săptămâna viitoare în Egipt pentru a continua eforturile în vederea unui armistiţiu

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...