Exclusiv Cât va mai dura războiul și cum poate Ucraina să reziste atacurilor rusești peste iarnă

Data publicării:
razboi in ucraina
Război în Ucraina. Foto: Profimedia

Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, a vorbit miercuri, la Interviurile Digi24.ro, despre situația de pe frontul din Ucraina și ofensivele declanșate de ucraineni în regiunile de graniță, Kursk și Belgorod. Acesta consideră că războiul din țara vecina va continua pentru că „nu arată semne de stagnare”.

Lucrurile nu ne sunt clare, adică nu ne este clar dacă ucrainienii pot să reziste o perioadă mai îndelungată de timp în Kursk. Nu ne este clar dacă rușii vor cuceri Kramatorsk și Sloviansk, cum și-au propus să cucerească în întregime regiunea Donețk. Ca atare, această dinamică și inițiativă, care este de ambele părți la dimensiuni diferite, dar prezentă și la ucrainieni și la ruși, nu poate să ducă la discuții pentru pace în acest moment. Sigur că da, vom vedea cum evoluează lucrurile, însă se conturează un an 2024 în care războiul continuă, fără discuții de pace. Vom vedea la sfârșitul anului cum arată bătălia pentru Kursk și cum arată bătălia pentru Donbas. Mai avem și alte elemente pe care nu le-am luat în discuție. Războiul energetic și ultima lovire de amploare pe care rușii au făcut-o împotriva sistemului energetic ucrainean,” a declarat Bălăceanu.

Generalul a mai adăugat: „Mai avem în vedere și războiul economic, lovirea continuă a porturilor ucrainene la Dunăre. Ca atare, războiul este în plină desfășurare, cel clasic, cel energetic, cel economic. Este greu de crezut că în atare condiții ne putem gândi pozitiv la discuții de pace, ci dimpotrivă, sunt elemente care duc la prelungirea războiului. Este, evident, un război de uzură, război dictat de faptul că ambele părți nu și-au epuizat resursele de continuare a acestuia”.

Alexandru Rotaru: Cât credeți că va mai dura războiul de uzură?

Virgil Bălăceanu:Dacă vorbim de un război de uzură... avem exemple de războaie de uzură care au durat și două decenii - cel din Afganistan. Sigur că n-a avut o componentă atât de evidentă a războiului clasic, precum războiul din Ucraina. Ca atare, dacă noi vorbim de 2 ani și jumătate, aproape 3, de război în Ucraina, nu înseamnă că am depășit momentul în care conflictul ar fi trebuit să-și arate semnele de stagnare. Ce ar însemna aceste semne de stagnare? Incapacitatea unei părți de a mai continua acțiunile. Se demonstra la un moment dat incapacitatea sau, mai bine spus, se căuta să se demonstreze de către Federația Rusă incapacitatea Ucrainei de a rezista. În continuare, sigur că da, nu văd ca una din părți să-și epuizeze resursele și să se ajungă la un echilibru”.

Întrebat ce rol are „Operațiunea Kursk” în logica rezistenței Ucrainei, Bălăceanu a adăugat: „În momentul în care cele două forțe nu-și mai pot continua acțiunile, în mod deosebit acțiunile ofensive, atunci înseamnă că putem trece la discuții de pace. Din acest motiv, Operațiunea Kursk înseamnă o reluare a capacității Ucrainei de a obține victoria. Este greu să definim acum ce ar însemna pentru Ucraina victoria, dar ar însemna, cel puțin în această etapă, că nu a pierdut războiul. Chiar dacă pierdem bătălii, cum avem pierderi în bătălia pentru Donbas, câștigăm în bătălia pentru Kurs. Asta înseamnă războiul, nu este pierdut”.

Alexandru Rotaru: Cât mai poate rezista Ucraina?

Virgil Bălăceanu:Ucraina are deja experiență de război de 3 ani de zile. Vom vedea cum rezistă peste iarnă, pentru că rușii vor lovi masiv sistemul energetic. Dar dacă Ucraina trece peste iarnă, în condiții, să spunem, rezonabile și în condițiile în care sprijinul occidental va fi și mai prezent, munițiile vor fi livrate Ucrainei și atâta timp cât industria de apărare a Ucrainei, deși foarte afectată de loviturile continue ale rușilor, va continua să producă, sigur că vorbim de un război care va continua”.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...