Exclusiv Cât va mai dura războiul și cum poate Ucraina să reziste atacurilor rusești peste iarnă

Data publicării:
razboi in ucraina
Război în Ucraina. Foto: Profimedia

Generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, a vorbit miercuri, la Interviurile Digi24.ro, despre situația de pe frontul din Ucraina și ofensivele declanșate de ucraineni în regiunile de graniță, Kursk și Belgorod. Acesta consideră că războiul din țara vecina va continua pentru că „nu arată semne de stagnare”.

Lucrurile nu ne sunt clare, adică nu ne este clar dacă ucrainienii pot să reziste o perioadă mai îndelungată de timp în Kursk. Nu ne este clar dacă rușii vor cuceri Kramatorsk și Sloviansk, cum și-au propus să cucerească în întregime regiunea Donețk. Ca atare, această dinamică și inițiativă, care este de ambele părți la dimensiuni diferite, dar prezentă și la ucrainieni și la ruși, nu poate să ducă la discuții pentru pace în acest moment. Sigur că da, vom vedea cum evoluează lucrurile, însă se conturează un an 2024 în care războiul continuă, fără discuții de pace. Vom vedea la sfârșitul anului cum arată bătălia pentru Kursk și cum arată bătălia pentru Donbas. Mai avem și alte elemente pe care nu le-am luat în discuție. Războiul energetic și ultima lovire de amploare pe care rușii au făcut-o împotriva sistemului energetic ucrainean,” a declarat Bălăceanu.

Generalul a mai adăugat: „Mai avem în vedere și războiul economic, lovirea continuă a porturilor ucrainene la Dunăre. Ca atare, războiul este în plină desfășurare, cel clasic, cel energetic, cel economic. Este greu de crezut că în atare condiții ne putem gândi pozitiv la discuții de pace, ci dimpotrivă, sunt elemente care duc la prelungirea războiului. Este, evident, un război de uzură, război dictat de faptul că ambele părți nu și-au epuizat resursele de continuare a acestuia”.

Alexandru Rotaru: Cât credeți că va mai dura războiul de uzură?

Virgil Bălăceanu:Dacă vorbim de un război de uzură... avem exemple de războaie de uzură care au durat și două decenii - cel din Afganistan. Sigur că n-a avut o componentă atât de evidentă a războiului clasic, precum războiul din Ucraina. Ca atare, dacă noi vorbim de 2 ani și jumătate, aproape 3, de război în Ucraina, nu înseamnă că am depășit momentul în care conflictul ar fi trebuit să-și arate semnele de stagnare. Ce ar însemna aceste semne de stagnare? Incapacitatea unei părți de a mai continua acțiunile. Se demonstra la un moment dat incapacitatea sau, mai bine spus, se căuta să se demonstreze de către Federația Rusă incapacitatea Ucrainei de a rezista. În continuare, sigur că da, nu văd ca una din părți să-și epuizeze resursele și să se ajungă la un echilibru”.

Întrebat ce rol are „Operațiunea Kursk” în logica rezistenței Ucrainei, Bălăceanu a adăugat: „În momentul în care cele două forțe nu-și mai pot continua acțiunile, în mod deosebit acțiunile ofensive, atunci înseamnă că putem trece la discuții de pace. Din acest motiv, Operațiunea Kursk înseamnă o reluare a capacității Ucrainei de a obține victoria. Este greu să definim acum ce ar însemna pentru Ucraina victoria, dar ar însemna, cel puțin în această etapă, că nu a pierdut războiul. Chiar dacă pierdem bătălii, cum avem pierderi în bătălia pentru Donbas, câștigăm în bătălia pentru Kurs. Asta înseamnă războiul, nu este pierdut”.

Alexandru Rotaru: Cât mai poate rezista Ucraina?

Virgil Bălăceanu:Ucraina are deja experiență de război de 3 ani de zile. Vom vedea cum rezistă peste iarnă, pentru că rușii vor lovi masiv sistemul energetic. Dar dacă Ucraina trece peste iarnă, în condiții, să spunem, rezonabile și în condițiile în care sprijinul occidental va fi și mai prezent, munițiile vor fi livrate Ucrainei și atâta timp cât industria de apărare a Ucrainei, deși foarte afectată de loviturile continue ale rușilor, va continua să producă, sigur că vorbim de un război care va continua”.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Comoara energetică a Balcanilor care stârnește Rusia și SUA. Unde zac îngropate peste două miliarde de euro
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025