Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul de la Kiev au publicat joi o estimare, conform căreia reconstrucţia Ucrainei după război va costa 486 de miliarde de dolari, transmite AFP, citată de Agerpres.
Evaluarea precedentă, din martie anul trecut, era de 411 miliarde de dolari.
Distrugerile provocate de războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 au afectat în special raioanele ucrainene Doneţk şi Lugansk din est, Harkov din nord-est şi Herson din sud, aflate în apropierea liniei actuale a frontului, precum şi Kievul.
Datele arată că fondul imobiliar al Ucrainei a fost distrus sau deteriorat în proporţie de 10%, ceea ce prelungeşte strămutarea ucrainenilor în afara comunităţilor lor.
Distrugerea barajului de la Kahovka şi a centralei hidroelectrice respective din sudul ţării, pusă de ucraineni pe seama forţelor ruse de ocupaţie din zona respectivă, a afectat semnificativ mediul şi agricultura şi a accentuat dificultăţile celor care fac eforturi pentru a găsi adăpost, apă, hrană şi servicii medicale, adaugă Banca Mondială.
Estimările nu acoperă regiunile din Ucraina aflate sub ocupaţie rusă
Premierul ucrainean Denis Şmihal a comentat într-un comunicat că analiza aprofundată a pierderilor şi necesităţilor „ne permite să definim corect priorităţile, să alocăm raţional resursele şi să obţinem rezultatele scontate”.
Estimările nu acoperă regiunile din Ucraina aflate sub ocupaţie rusă, care nu au fost accesibile.
Banca Mondială precizează şi modul în care trebuie direcţionată suma de 486 de miliarde de dolari în următorii zece ani: 17 % pentru construcţia de locuinţe, 15% pentru transporturi, 14% - comerţ şi industrie, 12% - agricultură, 10% - energie, 9% - asistenţă socială şi mijloace de subzistenţă, respectiv 7% - gestionarea pericolelor de explozie etc.
Editor : B.C.