Carla Bruni, soţia lui Sarkozy, va fi interogată în dosarul în care fostul președinte e acuzat că și-a finanțat ilegal campania

Data publicării:
Nicolas Sarkozy și Carla Bruni
Nicolas Sarkozy și Carla Bruni. Foto: Profimedia Images

Carla Bruni-Sarkozy va fi convocată din nou la o audiere judiciară în dosarul legat de finanţarea campaniei electorale din 2007 a soţului său, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, cu fonduri oferite de Muammar Gaddafi, dictatorul libian ucis în 2011 relatează, sâmbătă, AFP, citată de Agerpres.

Nicolas Sarkozy, preşedinte al Franţei între 2007 şi 2012, este acuzat că şi-a finanţat campania electorală cu ajutorul unui comision confidenţial de 50 de milioane de euro primit din partea lui Muammar Gaddafi, comision obţinut în cadrul unui contract prin care Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet.

Sarkozy aşteaptă să fie judecat la începutul anului viitor pentru deturnare de fonduri publice, corupţie pasivă şi finanţare ilegală a campaniei electorale, printre alte capete de acuzare din dosar.

Potrivit unei surse apropiate procedurii penale, Carla Bruni-Sarkozy riscă să fie inculpată pentru mai multe capete de acuzare în acelaşi dosar, precum tăinuire a influenţării martorilor sau asociere în vederea comiterii de infracţiuni în grup organizat şi în vederea coruperii personalului judiciar din Liban, ţară unde s-a refugiat martorul cheie în dosar, Ziad Takieddine.

Din acest interogatoriu, a cărui dată încă nu este cunoscută, Carla Bruni-Sarkozy ar putea ieşi inculpată sau sub statutul mai favorabil de martor asistat. Ea a fost deja interogată de două ori de anchetatorii de la Oficiul central de luptă împotriva corupţiei şi a infracţiunilor financiare şi fiscale (OLCCIFF).

Procedura judiciară are ca scop în primul rând elucidarea rolurilor jucate în această afacere de mai mult de zece persoane din anturajul lui Sarkozy, în special intermediarul franco-libanez Ziad Takieddine, care şi-a schimbat radical declaraţiile anterioare într-un interviu co-organizat de şefa agenţiei BestImage, „Mimi” Marchand, pe numele său real Michele Marchand.

La sfârşitul anului 2020, Ziad Takieddine a retractat brusc, în acel interviu, afirmaţiile ce-l incriminau pe Sarkozy, după ce fusese principalul acuzator al acestuia din urmă în dosarul „fondurilor libiene” care ar fi fost plătite de regimul Gaddafi. Acesta din urmă a fost răsturnat de la putere şi ucis în 2011 într-o rebeliune armată susţinută de statele occidentale, dintre care Franţa condusă atunci de Sarkozy s-a evidenţiat printre principalii protagonişti.

Recent, potrivit unor noi elemente ale anchetei, procurorul însărcinat cu dosarul crede că a descoperit dovezi ale utilizării unei linii telefonice secrete de către Carla Bruni. Conform procurorului, respectiva linie telefonică ar fi fost folosită în special pentru ca fostul cuplu prezidenţial să primească mesaje de la 'Mimi' Marchand, suspectată şi ea de implicare într-o operaţiune în urma căreia Ziad Takieddine a retractat acuzaţiile.

Refugiat în Liban pentru a nu fi arestat în Franţa, Ziad Takieddine s-a răzgândit, ulterior, încă o dată, menţinându-şi declaraţiile iniţiale la o audiere în faţa anchetatorilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"