Care este legătura nebănuită dintre „atacul acustic” din Cuba și împerecherea greierilor
Data publicării:
Cuba denunţă drept o ”manipulare” acuzaţii ale Statelor Unite cu privire la ”atacuri acustice” - după ce cel puţin 24 de persoane de la Ambasada americană la Havana au prezentat de la sfârşitul lui 2016 în augist 2017 migrene, greaţă şi uşoare leziuni cerebrale despre care cred că au fost cauzate de aparate acustice perfecţionate, un mister care durează de peste un an - în baza unui studiu facut public săptămâna trecută, relatează AFP, citată de News.ro.
Doi biologi au studiat o înregistrare a unui sunet care ar face parte din aceste atacuri acustice. Ei au conchis că zgomotul respectiv corespunde cântecului de împerechere al greierului lui De Geer, prezent în Caraibe.
„Deşi derutante, sunetele misterioase din Cuba nu sunt periculoase fizic şi nu constituie un atac acustic”, conchid în acest studiu Alexander Stubbs, un doctorand la Universitatea Berkeley din California, şi Fernando Montealegre-Zapata, un profesor de bilogie senzorială la Universitatea Lincoln din Marea Britanie.
Acest studiu al celor doi biologi nu a fost publicat încă într-o revistă ştiinţifică şi nici nu a fost evaluat de către alţi colegi.
El nu se interesează în mod direct de problemele de sănătate cu care s-au confruntat diplomaţii, iar cercetătorii nu exclud, de altfel, eventualitatea unor atacuri acustice.
Cei doi cercetători fac însă o paralelă cu misterul „ploii galbene” din timpul Războiului Rece.
Statele Unite au acuzat în 1981 Uniunea Sovietică de faptul că efectua atacuri chimice în Asia de Sud-Est, în contextul în care cercetători au conchis că aceste „ploi” erau, de fapt, excremente de albine.
„Manipularea aşa-ziselor incidente de sănătate a unor diplomaţi americani continuă”, a declarat marţi seara ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez la televiziunea de stat.
Dacă Guvernul lui Donald Trump „deţine o singură probă, un singu argument” care permite să se spună că este vorba „despre un fapt deliberat în vreun fel, (atunci) să prezinte probe”, a subliniat ministrul, apreciind că este vorba despre un „pretext menit să afecteze şi mai mult relaţiile bilaterale”.