Cancelarul Olaf Scholz cere „prudență” în stabilirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Ce spune Antony Blinken despre poziția Germaniei

Data actualizării: Data publicării:
olaf scholz
Cancelarul Germaniei îndeamnă la prudență atunci când e vorba de stabilirea sancțiunilor împotriva Rusiei Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei. Șeful guvernului de la Berlin a îndemnat la prudență, spunând că trebuie luate în considerare și consecințele sancțiunilor asupra occidentalilor.

Declarațiile cancelarului german intervin în condițiile în care printre posibilele sancţiuni la adresa Rusiei este menționată adesea blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, care conectează Germania direct cu Rusia. O asemenea măsură ar afecta Germania și ar amplifica totodată criza energetică în Europa ce a dus la creşterea preţurilor.

„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună”, a declarat Olaf Scholz, într-un interviu pentru Sueddeutsche Zeitung. „În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor) asupra noastră”, a adăugat cancelarul german, avertizând că nimeni nu trebuie să creadă că există vreo măsură care să nu aibă efecte negative asupra Germaniei.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a încercat în acest interviu să risipească impresia că SUA şi UE ar fi în dezacord asupra unui set de sancţiuni împotriva Rusiei, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres. „În cercul aliaţilor, noi convenim asupra unor posibile măsuri. Este bine. Trebuie să fim capabili să acţionăm în cazul unei urgenţe”, a spus cancelarul german.

În plus, șeful guvernului de la Berlin a respins cererea Rusiei ca NATO să se angajeze că Ucraina nu va adera la această alianţă, o poziție ce reprezintă, de altfel, punctul de vedere oficial al NATO. „O astfel de garanţie nu poate fi dată”, a punctat Scholz. Însă el a menționat în același timp că aderarea la NATO a altor ţări din Est oricum „nu se află deloc pe agendă în prezent”.

Germania a scandalizat Kievul

Guvernul de la Berlin a stârnit deja nemulţumirea Ucrainei prin poziţiile ambigue cu privire la reacţia în cazul unui atac rusesc asupra acestei ţări. În plus faţă de atitudinea ezitantă a Berlinului cu privire la modalităţile de contracarare a ameninţării ruseşti la adresa Ucrainei, declaraţia de vineri a comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach, care între timp a demisionat și care a spus că preşedintele rus Vladimir Putin „merită probabil” respect, iar peninsula Crimeea „niciodată nu va mai reveni Ucrainei”, la care se adaugă refuzul Germaniei de a furniza arme Ucrainei, au stârnit reacţii virulente din partea oficialilor ucraineni.

Într-o declaraţie acordată ziarului „Die Welt”, ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, a spus că acele declaraţii ale fostului comandant al forţelor navale germane ilustrează „aroganţa şi megalomania germană”, notează agenţia dpa. Comentariile lui Schönbach, a adaugat ambasadorul ucrainean, „pun serios sub semnul întrebării credibilitatea şi seriozitatea Germaniei pe plan internaţional, nu doar din punctul de vedere ucrainean”.

Ce părere au americanii

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost întrebat duminică, la postul de televiziune NBC, ce părere are despre atitudinea Germaniei, iar șeful diplomației americane susține că nu are „nicio îndoială” asupra fermității Germaniei în faţa Rusiei, relatează Agerpres.

„Vă pot spune că germanii împărtăşesc deplin îngrijorările noastre şi că ei sunt hotărâţi să răspundă rapid, eficient şi într-un front unit”, a declarat Antony Blinken, potrivit France-Presse.

„Nu am nicio îndoială pe acest subiect”, a insistat şeful diplomaţiei americane, întrebat la NBC şi despre comentariile comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach.

Citiți și: NYT: Președintele Biden ia în calcul trimiterea a mii de soldați în Europa de Est și țările baltice

Temeri că europenii nu sunt pe aceeași lungime de undă

Într-o altă intervenţie pe care a avut-o duminică la postul CBS, Antony Blinken s-a declarat „deplin convins, pe baza numeroaselor consultări pe care le-a avut cu aliaţii şi partenerii europeni, că va exista un răspuns imediat, calibrat şi unitar”, dacă Rusia atacă Ucraina, indiferent în ce mod o va face.

El a răspuns astfel unei întrebări despre posibile divergenţe între statele europene asupra măsurilor împotriva Rusiei, în cazul în care Moscova recurge doar la un atac de mică amploare împotriva Ucrainei, şi nu la o invazie.

Preşedintele SUA Joe Biden a fost cel care menționase posibilitatea unui răspuns diferit al aliaţilor în cazul unei „incursiuni minore” a Rusiei în Ucraina, faţă de o invazie propriu-zisă, declaraţie ce a provocat stupoare şi asupra căreia Casa Albă a fost nevoită să revină cu precizarea că orice nouă acţiune militară a Rusiei contra Ucrainei va fi considerată o invazie.

Citiți și: Franța este nemulțumită că Moscova preferă să discute direct cu Washingtonul: „Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu”

Cum rămâne cu sancțiunile?

Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA a răspuns şi criticilor exprimate de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut Occidentului să nu aştepte un atac împotriva ţării sale şi să impună acum Rusiei sancţiuni preventive. „Tot ceea ce noi facem, inclusiv elaborarea în mod solidar cu europenii a consecinţelor masive pentru Rusia, este conceput astfel încât să intre în calculele preşedintelui (rus Vladimir) Putin, pentru a-l împiedica şi descuraja să lanseze o agresiune, chiar dacă în acest timp vom continua eforturile diplomatice”, a explicat şeful diplomaţiei americane. Impuse încă de acum, astfel de sancţiuni „şi-ar pierde efectul de descurajare”, a opinat el.

Citiți și: Blinken îl avertizează pe Putin: Dacă un singur militar rus pune piciorul în Ucraina, va declanşa un răspuns „sever” din partea SUA

Blinken a anunţat vineri, după o întrevedere avută la Geneva cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că va continua dialogul cu Moscova, dar a cerut Rusiei să-şi retragă trupele desfășurate la graniţa cu Ucraina. Blinken şi Lavrov au convenit că Washingtonul va prezenta Moscovei săptămâna aceasta răspunsuri scrise la condițiile Rusiei cu privire la arhitectura de securitate europeană. Moscova a cerut Washingtonului excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în Europa de Est.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...