„Cadavre pe străzi și clădiri distruse”. Reportaj BBC din Liman, orașul strategic unde armata lui Putin a fost umilită

Data actualizării: Data publicării:
razboi in ucraina cladiri distruse masini arse
Imagine surprinsă într-o localitate din nordul regiunii Donețk, eliberată de forțele ucrainene. Foto: Profimedia Images

„Victoria poate părea dezolantă”, își încep jurnaliștii de la BBC reportajul din Liman, oraș strategic din regiunea Donețk, anexată ilegal de ruși. Aici, armata lui Putin a suferit o înfrângere umilitoare, la doar câteva ore de la anunțul liderului de la Kremlin privind anexarea teritoriilor ucrainene.

Străzile pustii, pline de moloz, sunt mărginite de clădiri dărâmate sau arse. Puținii civili care au mai rămas în oraș ies acum afară. În Liman sunt acum la fel de mulți câini ca și oameni - deși populația era de aproximativ 20.000 de locuitori înainte de război.

Puținii locuitori rămași par șocați după luni întregi de bombardamente și nesiguri că încercarea prin care trec s-a încheiat.

Singurul semn de viață din oraș a fost un convoi de trupe ucrainene care aplaudau și chiuiau de pe vehiculele blindate, în timp ce ieșeau din oraș, de-a lungul unui drum mărginit de o pădure de pini.

Cadavrele a cinci soldați ruși morți zăceau unul lângă celălalt, acum umflate și contorsionate de moarte, dar cândva erau soțul cuiva sau fiul cuiva.

Erau în uniformă completă, cu ghetele încă în picioare, de parcă s-ar putea întoarce cumva la luptă. Se pare că au fost prinși împreună în timp ce încercau să fugă.

În apropiere, o grămadă de uniforme rusești aruncate, saci de dormit și pachete cu provizii. Era un rucsac al armatei pe care era scris un nume.

Doi tineri voluntari dintr-un grup umanitar ucrainean lucrau cu grijă și în liniște, numărau cadavrele și căutau orice indiciu care ar putea să îi ajute să le identifice.

Stăteau în genunchi la doar câțiva metri de minele împrăștiate pe marginea drumului. Ele reprezintă singura amenințare a rușilor care acum au fost împinși în retragere sau, după cum a spus Ministerul rus Apărării, au fost „retrași în poziții mai avantajoase”.

Un steag ucrainean este arborat deasupra unui tanc rusesc T72 capturat, parcat pe marginea drumului. „Vom câștiga”, a spus tânărul soldat ucrainean zâmbind, cățărându-se pe turelă. „Mă simt foarte bine, grozav”.

Ceea ce s-a întâmplat aici nu este doar o înfrângere a președintelui Vladimir Putin. Este o umilință completă. Vinerea trecută Putin anunța anexarea celor patru regiuni ucrainene, inclusiv Donețk, unde se află Liman. Putin exclama că vor fi „ruși pentru totdeauna”.

O zi mai târziu, forțele ucrainene se aflau în interiorul Liman, iar trupele lui Putin fugeau pentru a-și salva viața.

Ucraina spune că până la 5.000 de soldați ruși au fost încercuiți în Liman, înainte ca orașul să cadă. Nu știm câți au fost uciși sau capturați. Ministerul apărării de la Kiev a declarat într-un tweet că aproape toate trupele ruse dislocate la Liman au fost „redistribuite fie în saci de cadavre, fie în captivitate”.

Orașul strategic este o poartă către regiunea vecină Lugansk, care este aproape în întregime sub controlul Rusiei. Ucraina speră să avanseze mai departe, folosind victoria din Liman și poziția strategică cucerită.

Lena și fiul ei, în vârstă de 10 ani, speră la pace și la apă curentă. Ne-am întâlnit cu mama și fiul care se îndreptau spre o fântână pentru a umple un recipient de cinci litri.

„Cred că va fi pace”, a spus Lena, care purta o pălărie neagră și un pulover de lână. „Ar trebui să fie pace. Toată lumea a suferit destul. Cel mai greu a fost să supraviețuim bombardamentelor. Ne-am rugat în timp ce am stat în pivniță. Situația este încă tensionată dar per total, sunt fericită”.

„A fost puțin înfricoșător în Liman”, spune și copilul de 10 ani, „pentru că au fost multe bombardamente. Războiul este foarte rău pentru că oamenii mor”.

Nadia, în vârstă de 66 de ani, era singură pe străzi, mergând încet, de parcă nu ar fi putut recunoaște împrejurimile.

„Sper să fie bine”, a spus ea „și că ei [rușii] nu se vor întoarce aici. A fost foarte rău. Ambele părți trăgeau. Nu înțelegeam nimic. Când era liniște, am ieșit afară să gătesc. Apoi au început din nou. Am înnebunit cu toţii”.

Nadia a avut și o întrebare: „De ce ne-au bombardat?”. „N-am făcut nimic rău. N-am ucis. N-am furat. Nu înțeleg de ce. Poate îmi puteți spune. Am trăit bine, totul a fost bine, am muncit. Și într-o clipă totul a fost dat peste cap”.

Străzile din oraș au fost împodobite cu sloganuri proruse pe pereți, chioșcuri și stații de autobuz.

Oricât de mult și-ar dori Putin să reînvie Uniunea Sovietică, ruinele din Liman stau drept mărturie a eșecului său.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...