„Ca un cuptor, dar de 1.000 de ori mai rău”. Momentele de groază descrise de turiștii surprinși de erupția vulcanului Insula Albă

Data actualizării: Data publicării:
Turiști privesc și fac poze cu erupția vulcanului Whakaari în 2019
47 de persoane se aflau pe Insula Albă (Whakaari) la momentul erupției, inclusiv familii și persoane aflate în luna de miere care au murit sau au suferit arsuri grave în urma incidentului. Foto: Profimedia Images

Supraviețuitorii unuia dintre cele mai îngrozitoare dezastre naturale din Noua Zeelandă au descris cum au fost loviți de nisip, cenușă și pietre în timpul erupției vulcanice din 2019 de pe Insula Albă (Whakaari), în urma căreia și-au pierdut viața 22 de persoane, scrie CNN.

Mărturiile lor au fost ascultate săptămâna aceasta în timpul procesului penal intentat de WorkSafe, autoritatea de stat pentru sănătate și siguranță împotriva a șase persoane, printre care se numără și cei trei frați care dețin insula – o destinație turistică populară înainte de dezastru, aflată la 48 de kilometri de insula de nord a Noii Zeelande.

47 de persoane se aflau pe Whakaari – numele tradițional al insulei în limba maori – la momentul erupției, inclusiv familii și persoane aflate în luna de miere care au murit sau au suferit arsuri grave în urma incidentului.

Una dintre turiste, Annie Lu, a dezvăluit joi că a făcut o rezervare pentru a participa la un tur al insulei după ce a citit despre el într-o broșură și că turiștii nu au fost avertizați că urmează să viziteze un vulcan atât de activ decât după ce au ajuns pe insulă.

„Nu a fost nicio mențiune a faptului că situația este atât de periculoasă”, a explicat Lu prin video link.

Potrivit sistemului de alertă vulcanică al Noii Zeelande, „nivelul doi” (nivelul la care era Whakaari) reprezintă „tulburări vulcanice moderate până la accentuate”, cu posibilitatea unei erupții vulcanice.

Insula Albă după erupția vulcanică din 2019
Supraviețuitorii au fost nevoiți să sară în apă ca să nu li se topească hainele pe piele. Foto: Profimedia Images

Turiștii erau echipați cu căști și măști de gaz, dar altfel nu li se spusese să poarte sau să aducă nimic special cu ei în afară de încălțări închise și haine care să îi acopere cu totul.

„Impresia pe care ne-au dat-o a fost practic că era doar o zi obișnuită în aer liber”, a povestit Lu.

Dar ceea ce s-a întâmplat a fost o experiență îngrozitoare care i-a ars 38% din corp lui Lu, care a avut nevoie de mai multe grefe de piele ce i-au lăsat cicatrici pe singurele părți ale corpului ei care nu fuseseră arse.

În ziua erupției, Lu își aduce aminte că mama ei a observat un nor negru care se ridica la cer și, după, au auzit pe cineva țipând la toată lumea să fugă.

În videoclipul arătat la tribunal se vede cum nori uriași de cenușă acoperă grupul de turiști care fusese escortat de ghizi de la pontonul unde au putut debarca pe insulă până la crater.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lu a spus că prima pală de vânt i-a aruncat casca de pe cap și, aruncându-se la pământ pentru a se adăposti în spatele unor stânci, și-a ținut masca de gaze lipită de gură.

Ceea ce a urmat i-a provocat lui Lu valuri de durere aproape de nedescris.

„A fost ca și când nisipul și pietrele de peste tot erau aruncate peste mine. A durut foarte, foarte mult”, a povestit Lu. „Mă ardea pur și simplu. Nu am mai simțit niciodată așa ceva. Era ca și când cineva a încins niște ace la maxim și apoi le arunca asupra ta pe toate.”

„Gândiți-vă la un cuptor pe care îl deschizi și căldura te lovește. E cam așa, dar de 1.000 de ori mai rău”, a spus Lu, care a mai explicat că turiștii nu au primit nicio indicație clară sau vreun plan de evacuare, fiecare persoană fiind pe cont propriu încercând să ajungă cât mai repede la ponton.

Lu a povestit că a fost nevoită să sară în apă ca să oprească colanții să i se topească pe piele. Asistența medicală oferită pe barcă era foarte limitată, iar rezervele de apă s-au epuizat repede în timp ce supraviețuitorii își îndepărtau cenușa de pe piele.

Insula Albă după erupția vulcanică din 2019
Turiștii se chinuiau să respire în timp ce erau cuprinși de valurile de căldură emise de vulcan, care au depășit și 100 de grade Celsius. Foto: Profimedia Images

Matthew și Lauren Urey, care erau în luna de miere, au spus că turiștii au fost informați în prealabil că activitatea vulcanului era destul de ridicată în acea perioadă și că de aceea nu puteau să viziteze toate zonele de pe insulă.

Ghizii i-au condus pe turiști până la marginea craterului vulcanului, acolo unde au petrecut în jur de 10 minute înainte de a o lua pe drumul de întoarcere spre ponton.

Norul negru care s-a ridicat inițial din crater a fost silențios, dar după ce lumea s-a adăpostit în spatele stâncilor, s-a auzit o explozie, iar vulcanul a început să erupă. Apoi, s-au auzit țipetele. „Urlete pentru ajutor și urlete de agonie”, a povestit Lauren.

Matthew a spus că se chinuia să respire în timp ce erau cuprinși de valurile de căldură despre care procurorii au spus că au atins cel puțin 100 de grade Celsius.

Când cerul s-a mai limpezit, supraviețuitorii au mers cu greu prin stratul gros de cenușă pentru a ajunge la mica barcă gonflabilă de lângă ponton.

„Unii oameni nu erau atât de răniți ca alții așa că au putut să se urce în barcă mult mai ușor. Alții au sărit în ea și îi împingeau pe ceilalți la o parte”, a povestit Lauren.

„Am vrut să facem doi copii, dar acum sunt considerată cu risc ridicat dacă decid să am copii”, a spus Lauren.

Compania celor trei frați care dețin insula obținea un profit de aproximativ 640.000 de dolari din turism, dar procurorii spun că aceștia nu au investit destul în măsurile de siguranță.

Procesul în care mai multe companii au fost deja amendate este de așteptat să dureze 16 săptămâni.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...