Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii, după ce a câștigat votul de încredere al partidului său

Data actualizării: Data publicării:
boris johnson face cu mana iesind din downing street cu dosare sub brat
Boris Johnson a supraviețuit politic unui vot de încredere organizat în cadrul propriului partid Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson rămâne premierul Marii Britanii, după ce a obținut, luni seara, votul de încredere al parlamentarilor din Partidul Conservator. Proporția voturilor favorabile rămânerii sale la conducere a fost de 58,8 la sută, față de 41,2 la sută împotrivă. 

Fiecare parlamentar conservator a votat în cadrul acestui scrutin, iar 148 au fost împotrivă. 

Deși a supraviețuit acestui vot, pentru Boris Johnson nu este un rezultat grozav, este doar o victorie aritmetică, arată BBC. Fostul premier conservator, Theresa May, pe care a înlocuit-o, obținuse la un vot de încredere similar - organizat în 2018 - 63 la sută dintre opiniile favorabile. Cu toate acestea, după numai șase luni, ea a fost debarcată de la conducerea guvernului.

Dacă Boris Johnson pierdea votul de încredere, el urma să fie destituit, ceea ce însemna că Partidul Conservator trebuia să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Susținătorii săi spun că situația este foarte diferită acum față de cea în cazul Theresei May, dar acest vot nu înseamnă că problemele lui Boris Johnson vor dispărea. Nu trebuie uitat că 148 de parlamentari din propriul partid consideră că țării i-ar fi mai bine fără el. Rezultatul este la limita superioară a așteptărilor „taberei rebelilor”, care, de altfel, nici nu se așteptau să aibă câștig de cauză. Ei vor vedea însă acest vot drept o pierdere a bătăliei, dar războiul pentru a-l înlocui continuă, comentează editorul politic al  BBC.

Boris Johnson trebuie să facă față unei presiuni în creştere pe plan intern, inclusiv în rândul propriului partid, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street în plin lockdown impus chiar de guvern din cauza pandemiei de covid-19. Boris Johnson a fost amendat de poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel, ceea ce i-a adâncit prejudiciul de imagine. În aceste condiții, zeci de parlamentari conservatori au pus sub semnul întrebării autoritatea lui Johnson de a mai guverna ţara, care se confruntă cu riscul unei recesiuni economice pe fondul creşterii preţului la carburanţi şi produse alimentare.

La doi ani şi jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supravieţui în cele mai periculoase situaţii. El rămâne, însă, implicat în afacerea „partygate”, petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul carantinei, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator și asta va avea probabil consecințe. Victorios, Boris Johnson nu mai poate fi vizat însă de o altă moţiune de cenzură în partid timp de un an, conform regulilor actuale, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri