Europarlamentari ai mai multor state-membre se organizează pentru a declanşa o investigaţie formală în ceea ce priveşte nerespectarea statului de drept de către Boris Johnson. Prim-ministrul britanic a cerut, miercuri, suspendarea Parlamentului de la Londra în perioada septembrie-octombrie, pentru a împiedica blocarea de către legislativ a Brexitului fără acord pe care şi-l doreşte, informează The Independent.
Parlamentarii europeni discută activarea articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene pentru Regatul Unit, articol care a mai fost folosit în cazul Poloniei sau Ungariei atunci când guvernele acestor ţări au avut derapaje inacceptabile în privinţa respectării statului de drept.
Propunerea, lansată miercuri seara, are deja susţinerea a zeci de parlamentari europeni din state precum Franţa, Olanda, Spania, Danemarca şi România. Europarlamentarii au timp până lunea viitoare pentru a trimite propunerea Comisiei Europene, iar principalii susţinători spun că ea se bucură de o susţinere din ce în ce mai mare.
Parlamentarii europeni susţin că suspendarea de către guvernul lui Johnson a Camerei Comunelor, acţiune descrisă de liderul acesteia drept „o ofensă la adresa procesului democratic” şi „un afront la adresa constituţiei” va afecta capacitatea legislativului de a-şi exercita aribuţiile de control al executivului, conform separaţiei puterilor în stat, esenţiale într-un regim democratic.
Legislatorii europeni au solicitat şi Comisiei Europene să confirme dacă „există vreo altă situaţie în care un stat membru să-şi fi suspendat parlamentul pentru o perioadă atât de lungă de timp şi într-un moment atât de important”.
„Dacă oricare alt stat membru al Uniunii Europene ar fi suspendat parlamentul într-un moment atât de crucial, acest lucru ar fi considerat o încălcare gravă a valorilor consacrate de tratele UE, iar procedura de sancţionare a acelui stat ar începe imediat”, a declarat Sophie in’t Veld, unul dintre europarlamentarii care au început procedura.
Printre semnatarii şi susţinătorii propunerii se numără şi europarlamentari britanici – Antony Hook, europarlamentar liberal-democrat a declarat că „suspendarea parlamentului britanic pentru interese politice este în mod clar un afront la principiile fundamentale ale Uniunii şi unul dintre principiile de bază pe care orice democraţie parlamentară ar trebui să le respecte”.
Pentru a începe aceste proceduri împotriva Regatului e nevoie de votul a două treimi dintre parlamentarii europeni, dar Comisia le poate începe şi fără acordul explicit al Parlamentului dacă consideră că există o ameninţare serioasă la adresa domniei legii într-un stat membru. O astfel de investigaţie ar fi, însă problematică. Este improbabil ca oficialii europeni să dorească să destabilizeze şi mai tare discuţiile pe Brexit.
Conform planului guvernului Johnson, Parlamentul s-ar proroga pentru 23 de zile, până pe 14 octombrie, cu două săptămâni înainte de ieşirea ţării din blocul european fără un acord. Parlamentarii britanici nu pot opri suspendarea.
Un sondaj realizat de YouGov, miercuri, arată că 47% dintre cetăţenii britanici consideră inacceptabilă suspendarea Parlamentului de către Boris Johnson.
Editor: Adrian Dumitru