Boris Johnson a explicat de ce nu a purtat mască de protecție când a stat lângă David Attenborough la deschiderea COP26
Data actualizării: Data publicării:
Premierul britanic Boris Johnson s-a chinuit să explice decizia de a alege să nu poarte mască în timp ce stătea alături de naturalistul David Attenborough, în vârstă de 95 de ani, în ziua de deschidere a summitului COP26 de la Glasgow, într-un interviu acordat pentru CNN.
„Am purtat de fiecare dată mască de protecție în spații închise, când am interacționat cu oameni cu care nu vorbesc în mod normal foarte des. Depinde de oameni să judece dacă se află la o distanță rezonabilă de altcineva pentru a nu-l pune în perico”, a spus premierul britanic într-un interviul exclusiv cu jurnalista Christiane Amanpour.
Acesta a stârnit critici după ce a fost fotografiat fără mască lângă Sir David Attenborough, deși premierul britanic a fost văzut purtând mască de protecție în alte momente ale summitului.
Boris Johnson a lăudat, de asemenea, discursul lui David Attenborough, pe care acesta l-a susținut în fața delegațiilor din aproape 200 de țări care au venit la COP26. Liderul guvernului de la Londra a spus că vorbele lui David Attenborough au reflectat amploarea crizei.
„Mi s-a părut că prezentarea lui David Attenborough de ieri dimineață a fost absolut fascinantă, pentru că i-a făcut pe mulți să înțeleagă atât de clar legătura dintre emisiile de dioxid de carbon și creșterea temperaturii medii globale”, a mai spus Boris Johnson.
Totodată, Boris Johnson a declarat că nu s-a simțit bine să audă poveștile țărilor din prima linie a crizei climatice, precum Bangladesh, Maldive sau insulele Seychelles, și a salutat, de asemenea, unele dintre acordurile timpurii anunțate până acum la summitul climatic din Scoția, precum acordul privind protejarea pădurilor sau pactul privind emisiile de metan.
Premierul britanic a precizat, în același timp, că guvernul pe care îl conduce se angajează să-și reducă dependența de cărbune, în ciuda faptului că în nord-vestul Angliei există un curent de păstrare a minelor de exploatare a cărbunelui.
„Nu vreau mai mult cărbune, iar guvernul nostru nu vrea mai mult cărbune. Vom face tot ceea ce este posibil în legătură cu acest lucru", a subliniat Boris Johnson.
Johnson a fost întrebat și despre afirmațiile sale din 2013, prin care critica fostul guvern al Regatului Unit pentru că a „instalat o mulțime de parcuri eoliene”. Premierul britanic a răspuns, spunând că „toată lumea are dreptul” să se răzgândească și a salutat că evoluțiile tehnologiei au fost forța motrice pentru schimbarea sa de perspectivă.
Întrebat despre politica SUA cu privire la climă și dacă lumea ar putea avea încredere în vreo administrație americană ca să rezolve această problemă, Boris Johnson s-a arătat optimist.
„Ceea ce s-a schimbat acum este că alegătorii din țările noastre vor schimbare și vor să reparăm tot ceea ce presupune efectele dezastruoase ale problemelor de mediu. Cred că acest lucru este valabil pentru toate marile democrații occidentale. Dar cred că este valabil și pentru populațiile din întreaga lume", a spus Johnson.
Premierul britanic a încercat să-și apere și abordarea guvernamentală în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19, precizând că nu intenționează să introducă restricții suplimentare, cum ar fi obligativitatea purtării măștilor, în ciuda unei creșteri recente în Marea Britanie a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor generate de acesta.